Työsuojelun ja työhyvinvoinnin ajankohtaiset

22.1.2020 klo 08:00

Jakelun ja käsittelyn työsuojeluvaltuuttettu Perti Lehti toimittaa tälle palstalle kuukausittain ajankohtaiset uutiset

TAMMIKUU

Tässä on ollut työsuojelun- ja työhyvinvoinnin ajankohtaiset hiukan tauolla, osasyynä viime syksyn tapahtumat työehtorintamalla. Myös oma lomailuni saattoi vaikuttaa asiaan. No, vuosi on vaihtunut ja nyt on hyvä jatkaa, kun on rauha maassa.

TAMMIKUU

Työsuojeluasiamiesvaalit

Alueella käynnistyy kohtapuoleen työsuojeluasiamiesvaalit. Tällä hetkellä on menossa sopimusvaihe, jossa aluepäällikkö, palvelupäälliköt ja minä selvitetään/sovitaan tarvittavasta työsuojeluasiamiesmäärästä. Vaaleista tulee ilmoitus ja ohjeet, kun ehdokasasetteluaika käynnistyy. Lisätietoa minulta.

Työterveyslaitos on julkaissut pikaoppaan

Meillä Postissa on käytössä työterveyshuollon kanssa käytävät työhyvinvointineuvottelut (vanhalta nimeltään verkostoneuvottelu), joka pohjaa lakisääteiseen velvoitteeseen työnantajan seuraamiseen työntekijän työkyvystä ja työssä selviämisestä. Nyt Työterveyslaitos on julkaissut pikaoppaan,  jonka avulla sekä työntekijä, esimies että työterveyshuolto oppivat, miten saavutetaan paras mahdollinen ratkaisu työntekijän työssä jatkamiselle alentuneesta työkyvystä huolimatta. Oppaasta saa nopean käsityksen työterveysneuvotteluista kaikkien eri osapuolten näkökulmasta sekä laajemmat materiaalit työntekijän, esimiehen sekä työterveyshuollon näkökulmasta

Löytyy (työterveyslaitoksen sivuilta) tuolta: pikaopas  .

Tapaturman tutkinnat ja seuranta

Viime syksystä alkaen Postissa on ollut käytäntönä, että sattuneet tapaturmat käsitellään viikoittain turvallisuuskatsauksissa, johon osallistuu tuotantojohtaja, työsuojelupäälliköt, sattuneiden tapaturma-alueiden aluepäälliköt, palvelupäälliköt ja työsuojeluvaltuutetut. Tällä käytännöllä pyritään löytämään tapaturmia ennaltaehkäiseviä toimintamalleja ja kehittämään työympäristöjä turvallisemmaksi. Lisätietoja minulta.

Uudet seuranta- ja raportointijärjestelmät

Vuoden alusta on ollut Postissa käytössä Incy ja Audits järjestelmät, jotka korvaavat aikaisemman Tatun. Kenelle Tatu oli tuttu, tietää sen ongelmat. Nykyisillä seurantajärjestelmillä siirryttiin suoraan 2020 luvulle. Itse näitä jo käyttäneenä, olen samaa mieltä. Audisilla tehdään toimipaikkojen turvallisuuskävelyt, riskiarvioinnit ja sellaiset. Inzy:llä tapaturmailmoitukset, turvallisuushavainnot, ja sellaiset. Mikä parasta, voi näitä käyttää suoraan puhelimella, joten eiköhän ne tule Pomoonkin jossakin vaiheessa. Tästä lisää tulee tietoa myöhemmin.

Työterveyshuollon alueelliset toimintasuunnitelmat

Perustuu yrityksen työterveyshuollon puitesuunnitelmaan ja on lakisääteinen. Tehdään Postissa vuosittain kunkin alueen työterveyshuollon kanssa. Nykyisellä työsuojelun vastuualueellani niitä taitaa olla 16, joten toimintaa tälläkin saralla on riittänyt. Suurin osa on jo tehty mutta muutama joudutaan tekemään vielä tämän vuoden alkupuoliskolla. Alueellinen toimintasuunnitelma löytyy toimipaikkasi ilmoitustaululta (ainakin pitäisi), jos ei niin asiaa voi tiedustella lähimmältä esimieheltäsi, eli palvelupäälliköltä.

Työvaatesovitussarjat

Postin uudet työvaatesovitussarjat on kierroksella alueella (4 rullakollista tavaraa) ja aikataulu miten ovat nähtävillä/sovitettavissa tämän vuoden puolella:

15100

LAHTI

 

7.tammi

-

16.tammi

16300

ORIMATTILA

20.tammi

-

30.tammi

15560

NASTOLA

 

3.helmi

-

13.helmi

15240

LAHTI

 

17.helmi

-

27.helmi

18100

HEINOLA

 

2.maalis

-

12.maalis

45200

KOUVOLA

16.maalis

-

26.maalis

48230

KOTKA

 

30.maalis

-

8.huhti

53500

LAPPEENRANTA

14.huhti

-

23.huhti

55100

IMATRA

 

20.huhti

-

30.huhti

 

Mikäli sinulla on tarve sovittaa vaatteita, etkä työskentele kyseisissä toimipaikassa, jossa nähtävillä,  niin ole yhteydessä esimieheesi ja sovi miten sovitus hoidetaan silloin kun ovat kulloisenkin palvelupäällikön alueella. Ohjeet yleensäkin aikatauluineen on toimitettu palvelupäälliköille. Lisätietoa voi myös kysyä minulta.

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely Itä-Uusimaa | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

                                                 

 

 

SYYSKUUN AJANKOHTAISET

SYYSKUU

SAK on julkaissut päivitetyn version työterveyshuollon järjestämiseen opastavasta vihkosesta.

SAK on julkaissut päivitetyn version työterveyshuollon järjestämiseen opastavasta vihkosesta. Opas on suunnattu erityisesti luottamushenkilöille ja työsuojeluvaltuutetuille, mutta sen sisällöstä hyötyvät myös työnantajat, esimiehet ja muu henkilöstö.

Opas ladattavissa .bdf:änä täältä

Pänniikö pomon käytös? – Nämä kolme keinoa auttavat antamaan rakentavaa palautetta

  • Kerro, miltä sinusta tuntuu. Rakentavaan eli korjaavaan tai kehittävään palautteeseen sisältyy aina toive muutoksesta. Kritiikki kohdistuu aina henkilön sijasta asiaan, eikä palautetta anneta tunnekuohussa.
  • Pakota pomo pysähtymään. Eikö pomollasi ole koskaan aikaa sinulle? Hän lupaa palata asioihin myöhemmin, mutta mitään ei koskaan tapahdu.
  •  
  • Esittäkää palaute porukalla. Toisinaan esimiehen ei-toivottava toiminta vaikuttaa koko työyhteisöön. Esimerkiksi epärealistisia ideoita esittävä pomo voi olla sitä mieltä, että on työntekijöiden tehtävä ratkaista idean toteutukseen liittyvät ongelmat. Tällöin kannattaa koota työporukasta lähetystö, joka hoitaa palautteen antamisen yhdessä. Kelpo vaihtoehto on myös tuoda korjaava palaute esille yhteisessä kehittämistilaisuudessa.

Koko juttu täältä

Yhä useampi joutuu sairauslomalle mielenterveyden häiriöiden takia – ”Työelämä ei voi olla vain niitä varten, jotka jaksavat koko ajan painaa sata lasissa”

Huolestuttavan kehityksen kääntämiseen tarvitaan Anne Mirosen ja Pauliina Mattila-Holapan mukaan eri toimijoiden yhteistyötä. Oleellista on ymmärtää, että työkyky on aina monen tekijän summa. Ongelmatilanteissa pelkkä työolosuhteiden muuttaminen ei riitä, vaan myös työntekijän täytyy muuttaa ajatteluaan ja toimintaansa. Esimerkiksi uupuneella voi olla uupumukselle altistavia uskomuksia, joiden työstämiseen hän tarvitsee ammattilaisen apua.

 Lain näkökulmasta työnjako on selvä. Jos työkuorma uhkaa työntekijän terveyttä, työnantajan on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin. Työntekijän vastuulle jää epäkohdista kertominen ja itsestään huolehtiminen. – Ei pidä sinnitellä liian pitkään jaksamisensa äärirajoilla vaan ottaa asia puheeksi esimiehen, luottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun tai työterveyshuollon kanssa, Mironen neuvoo.

Koko juttu ja Linkki

Valheet ja manipulointi kukoistavat työelämässäkin

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma on tullut monille tutuksi kommentoidessaan mediassa vakavia rikoksia tehneiden sielunelämää. Myös työpaikoilla esiintyy valehtelua, narsismia, psykopatiaa aivan samalla tavoin kuin muillakin elämänaloilla. Lauerman mukaan valehtelulla tavoitellaan työelämässä etuja. Lyhytkestoisia hyötyjä voi saavuttaa esimerkiksi ylentämällä saavutuksiaan tai pesemällä itsensä puhtaaksi vastuusta.

Koko juttu täältä: Linkki


 

 

Uusi työaikalaki vaikuttaa työaikaa koskeviin poikkeuslupiin

Uusi työaikalaki tuo muutoksia työsuojeluviranomaisen myöntämiin poikkeuslupiin ja jo myönnettyjen poikkeuslupien voimassaoloon. Muutoksia tulee työvuoroluetteloita, yötyötä, jaksotyötä ja säännöllistä työaikaa koskeviin poikkeuslupiin. Uusi työaikalaki astuu voimaan 1.1.2020.

Lähde: Linkki

Jokainen meistä voi edistää työturvallisuutta

Katolla keikutaan ilman putoamissuojaimia tai työmaalla kävellään isojen taakkojen kanssa. Mitä kansalainen voi tehdä nähdessään selviä työturvallisuusriskejä? Soitto AVIn valtakunnalliseen työsuojelunumeroon 0295 016 620, niin tarkastaja lähtee paikalle tarpeen tullen välittömästi.

"Jokainen työtapaturma on turha. Tästä syystä me toivomme kansalaisilta aktiivisuutta, jos he havaitsevat riskejä tai puutteita työturvallisuudessa", sanoo tarkastaja Kari Härkönen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Härkönen on päivystäjänä AVin valtakunnallisessa työsuojelunumerossa rakennusalan neuvonnassa. Häneltä saa neuvoja rakennusalan työpaikkojen työolosuhteiden parantamisesta ja työsuojelutoiminnan kehittämisestä.

"Me emme ikinä kerro, mistä ilmoitus on meille tullut, ellei ilmoittaja tätä erityisesti halua. Kyseessä on oma havaintomme", Härkönen korostaa.

"Nyrkkisääntö on se, että lähdemme liikkeelle kahden tunnin sisällä, mutta tarvittaessa välittömästi. Jokaisella alueella on päivystäjä, jolle välitämme tiedon tapauksesta. "

Koko juttu ja lähde: Linkki

Vakuutusyhtiö ei kumoa hoitavan lääkärin lausuntoa

Usein todetaan, että vakuutusyhtiö kumoaa hoitavan lääkärin lausunnon potilaan terveydentilasta ja esimerkiksi työkyvystä. Sanotaan, että vakuutuslääkärien kannanotot ovat ristiriitaisia hoitavan lääkärin lausuntojen kanssa. Usein myös vaaditaan, että vakuutusyhtiöiden lääkärien pitäisi allekirjoittaa lausuntonsa noudattaen samoja muotovaatimuksia kuin hoitavat lääkärit.

Väärinkäsitys syntyy siinä, kun oletetaan, että vakuutusyhtiö ja erityisesti sen asiantuntijalääkäri tekisivät samaa työtä kuin potilasta hoitava lääkäri. Vakuutusyhtiön tehtävä työtapaturma-asioissa on maksaa lain mukaiset korvaukset. Tämä eroaa hoitolaitoksen ja hoitavan lääkärin tehtävästä, joka on hoitaa ja tutkia potilasta ja laatia havaintojen perusteella potilasasiakirjoja ja lausuntoja.

Suomessa työtapaturman ja ammattitaudin johdosta maksettavien korvausten käsittely ja maksaminen perustuvat työtapaturma- ja ammattitautilakiin.

Koko juttu täältä: linkki

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely Itä-Uusimaa | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

                                                

 

 

HEINÄKUUN AJANKOHTAISET

 

HEINÄKUU 2019

 

 

Oppimisvaikeudesta kärsivä leimautuu työpaikalla helposti laiskaksi ja tyhmäksi

Miksi omat tai työkaverin työt eivät suju, vaan yksinkertaisissakin asioissa tulee jatkuvasti virheitä? Syynä voi olla oppimisvaikeus, joka kuormittaa siitä kärsivää työntekijää ja syö työn tuottavuutta. Avoin keskustelu ehkäisisi väärinkäsityksiä. Hyvä uutinen on, että asialle voi tehdä paljon ja oppimisvaikeudesta kärsivästä voi tulla hyvä oppija. Se edellyttää kuitenkin ongelman tiedostamista.

Täältä koko juttu: https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/oppimisvaikeudesta-karsiva-leimautuu-tyopaikalla-helposti-laiskaksi-ja-tyhmaksi-avoin-keskustelu-ehkaisee-vaarinkasityksia

 

Työssä kuormittumiseen ei osata puuttua työpaikoilla lain edellyttämällä tavalla

(AVI Työsuojelun vastuualue)

Työpaikoilla ei aina osata toimia työturvallisuuslain mukaan, kun työntekijä kuormittuu työssään. Tämä näkyy työsuojeluviranomaisen valvontahavainnoissa, joista kerrotaan tuoreessa raportissa Häirinnän ja työssä kuormittumisen asiakasaloitteinen valvonta työsuojeluviranomaisessa vuonna 2018. Raportissa on myös tapauskuvauksia valvonnasta.

Työntekijä voi käyttää kuormittumisesta ilmoittamiseen apuna työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta Tyosuojelu.fi saatavaa lomaketta Ilmoitus työnantajalle työssä kuormittumisesta. Se ohjaa käsittelemään työntekijän työssä kuormittumista työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla.

Raportti löytyy tuolta: https://www.tyosuojelu.fi/documents/14660/2642702/Raportti_Hairinta_2018_print

 (Tämä on hyvä tiedostaa meidänkin työpaikoilla Postissa. Laki sanoo näin:

Työturvallisuuslaki 25 §. Jos työntekijän todetaan työssään kuormittuvan hänen terveyttään vaarantavalla tavalla, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin kuormitustekijöiden selvittämiseksi sekä vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi.)

 

Työsuojeluviranomainen valvoi yhdenvertaisuutta

(AVI Työsuojelun vastuualue)

Työsuojeluviranomainen valvoi yhdenvertaisuutta ja syrjinnän kieltoa vuonna 2018 yhteensä noin 1 250 tarkastuksella. Noin 300 tarkastuksessa havaittiin työnantajan laiminlyöneen yhdenvertaisuuslain noudattamista.

Työsuojeluviranomainen sai vuoden aikana noin 500 työsyrjintään liittyvää yhteydenottoa. Usein yhteydenottaja kysyi neuvoja asian käsittelyyn työpaikalla tai halusi keskustella siitä, onko hänen tapauksessaan kyse syrjinnästä vai ei.

Syrjintään liittyviä valvontapyyntöjä tehtiin työsuojeluviranomaiselle noin 200. Yleisin valvontapyynnön syy oli kokemus terveydentilaan perustuvasta syrjinnästä. Sen sijaan uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen tehtiin vain yksittäisiä valvontapyyntöjä, vaikka niihin perustuvasta syrjinnästä keskustellaan paljon julkisuudessa.

"Kannustan työsyrjintää kokeneita ottamaan yhteyttä työsuojeluviranomaiseen. Meille voi soittaa anonyymisti, ja emme ryhdy valvontatoimenpiteisiin ilman syrjintää kokeneen kirjallista suostumusta", kertoo ylitarkastaja Jenny Rintala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9-15 numerossa 0295 016 620.

Koko juttu tuolta: http://www.avi.fi/web/avi/-/tyosuojeluviranomainen-valvoi-yhdenvertaisuutta-yli-tuhannella-tarkastuksella

Työsuojeluvaalit

Työsuojeluvaalit käytiin ja uudella alueella Kaakko-Uusimaa (Itä-Uusimaa) toimii allekirjoittanut, eli Pertti Lehti. Ensimmäinen vara: Tero Kelkka ja toinen vara: Jari Hokkanen

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely Itä-Uusimaa | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

KESÄKUUN AJANKOHTAISET

 

KESÄKUU

Tarinoita haastavista olkapäävammoista

Miksi vakuutusyhtiö epäsi korvaukset? Miksi vakuutusyhtiö maksaa ensin korvauksia ja sitten lopettaa niiden maksamisen, vaikka sairausloma vielä jatkuu?

Tapaturmavakuutuskeskus on julkaissut tarinan muotoon kirjoitettuja tapausesimerkkejä käytännössä ongelmallisiksi koetuista työtapaturmien korvaustilanteista. Jokainen tarina on koostettu useista eri tosielämän tapauksista. Yksikään tarina ei ole sellaisenaan sattunut kenellekään.

Olkapäätä ympäröivä kiertäjäkalvosin on altis repeämään, jos käden varaan esimerkiksi kaatuu, mutta olkapää on altis myös rappeumasairauden kehittymiselle. Rappeumasta johtuvaa vaivaa ei korvata tapaturmavakuutuksesta.

Tarinat ja lisää löytyvät täältä: https://www.tvk.fi/tietopalvelu-ja-julkaisut/tarinat/

 

Kyselytutkimus: joka toinen autoilija joutunut liikenneraivon kohteeksi

Tämä myös meillä autojakelussa mahdollista, joten varotaan näitä. Kesäkelien myötä liikenteessä on aiempaa monipuolisempi kattaus tienkäyttäjiä, ja ruuhkat sekä kiire nostavat helposti autoilijoiden tunteet pintaan. Suomalaisille tehdyn kyselytutkimuksen tulosten mukaan 47 prosenttia on joutunut liikenneraivon kohteeksi. 35 prosenttia sanoo niin käyneen useammin kuin kerran. Naisista liikenneraivoa on kohdannut 40 ja miehistä 52 prosenttia.

Asenne on iso turvallisuustekijä liikenteessä. Kiire ja ruuhka aiheuttavat stressiä ratin takana. Hermoilu ja turha riskinotto eivät kuitenkaan nopeuta matkantekoa varsinkaan kaupunkiajossa. Parasta, mitä voi tehdä, on vain ottaa hyvä ajoasento ja keskittyä ennakoivaan ajotapaan.

Koko juttu: https://www.turvallisuusuutiset.fi/sitenews/view/-/nid/9522/ngid/2

 

Epäsäännölliset työajat lisäävät sairauspoissaolojen riskiä ja sydänsairauksien riskitekijöitä

Työterveyslaitoksen tuoreet tutkimukset terveydenhuoltoalalta osoittavat, että epäsäännöllinen vuorotyö on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin kuten verenpainetautiin, veren korkeaan kolesterolipitoisuuteen ja tyypin 2 diabetekseen.

Epäsäännöllinen vuorotyö lisää myös riskiä lyhyisiin 1-3 päivän sairauspoissaoloihin. Sairauspoissaoloriskiä voidaan pienentää välttämällä lyhyitä työvuorovälejä, pitkiä työviikkoja ja yövuoroputkia sekä tekemällä työvuorosuunnittelu yhdessä työntekijöiden kanssa.

- Epäsäännöllisen vuorotyön terveysriskien tiedostaminen on entistä tärkeämpää, koska vuoden 2020 alusta voimaan tuleva uusi työaikalaki sallii epäsäännöllisen vuorotyön laajentamisen, sanoo tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta.

Koko juttu täältä: https://www.turvallisuusuutiset.fi/sitenews/view/-/nid/9518/ngid/2/?utm_source=viikkokirje&utm_medium=email&utm_campaign=Uutiskirje

 

Työtapaturmissa hoitoon hakeutuminen ja asioiden kirjaamisen tärkeys

Työterveyslääkäri-lehden tammikuun numerossa, jossa on hyvä ja tiivis artikkeli koskien työtapaturmissa hoitoon hakeutumisen sekä asioiden huolellisen ja seikkaperäisen kirjaamisen tärkeyttä. Jutussa korostetaan erityisesti potilaskertomuksen tietojen tärkeyttä myöhemmän vakuutusasian ratkaisussa. Lisäksi jos henkilö hakeutuu tapaturman jälkeen viiveellä hoitoon, se voi antaa vakuutusasian ratkaisijalle viitteitä siitä, että vammaenergian ja -mekanismin laatu on ollut vähemmän voimakas ja että vamma tai sairaus ei ole korvauskriteereitä ajatellen tarpeeksi vakava.

Työtapaturmissa siis hoitoon viipymättä ja tarkistakaa aina huolella potilaskertomus ja pyytäkää siihen korjauksia/lisäyksiä tarvittaessa!

Jutun voi kokonaisuudessaan lukea täältä: https://www.terveysportti.fi/dtk/tyt/avaa?p_artikkeli=ttl01717

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

TOUKOKUUN AJANKOHTAISET

Kesätyöntekijöiden työehdot samanlaiset kuin muillakin

Kun kesätöistä aletaan taas sopia, on hyvä muistaa, että kesätyöntekijöiden työehdot tulee olla samanlaiset kuin muillakin työntekijöillä. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tulee kantaa erityistä huolta nuorten työhön opastuksesta ja työn valvonnasta. Nuoret työntekijät tulee perehdyttää hyvin tehtäviinsä ja työpaikan käytäntöihin. Työtehtävät tulee myös suhteuttaa nuorten suorituskykyyn. Nuori saa tehdä työtä, joka ei vaadi kohtuutonta ponnistusta tai vastuuta. Nuorelle työntekijälle on aina annettava riittävä lepoaika, vähintään 12 tuntia vuorokaudessa.

Nuorelle vaarallisista töistä on ilmoitettava

Alle 18-vuotiaalle nuorelle vaarallisen työn aloittamisesta on tehtävä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Ilmoituksen tekovastuu on joko työnantajalla tai koulutuksen järjestäjällä yhdessä työnantajan kanssa. Töiden loputtua työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada työtodistus. Työtodistuksella työntekijä pystyy osoittamaan aikaisemman työkokemuksen uudelle työnantajalle. Työsopimus-, palkkalaskelma- ja työtodistuslomakkeenkin saa ladata ilmaiseksi työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta Tyosuojelu.fistä.

Työnantajan tulee selvittää ja mahdollisuuksien mukaan poistaa työn vaaratekijät. Nuoria alle 18-vuotiaita työntekijöitä koskevat tietyt erityissäännökset. Jotkut työt on katsottu niin vaarallisiksi tai haitallisiksi, että näiden teettämistä nuorilla on rajoitettu. Nuorille sopivista töistä on luettelo sosiaali- ja terveysministeriön laatimassa asetuksessa.

Nuorelle vaarallisena työnä pidetään sellaista, jossa nuorta työntekijää itseään tai hänen työnsä takia muuta henkilöä saattaa uhata erityinen tapaturman tai terveyden menettämisen vaara. Työ on sallittu vain silloin, jos työn turvallisuudesta on huolehdittu riittävästi ja siitä on tehty ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Sosiaali- ja terveysministeriön vaarallisten töiden esimerkkiluettelossa on mainittu työt, joista tulee ilmoittaa 16-17 -vuotiaan osalta ja joita ei saa teettää alle 16-vuotiaalla.

Lisäksi on määritelty erityisen haitallisia töitä, joita alle 18-vuotiaat eivät saa tehdä ollenkaan. Yötyö on alle 18-vuotiailta kielletty.

Linkit:
Tyosuojelu.fi > Nuori työntekijä
Työpaikkatiedote: Kesätöissä on huomioitava työsuojelu ja työehtot

 

Hirvikolareiden sesonkiaika on taas käsillä

 

Tämä meilläkin ajankohtaista ja hyvä huomioida, että hirvikolareiden määrä lisääntyy eri puolilla Suomea taas lähiviikkoina. Suurin vuodenaikapiikki hirvikolareiden määrässä osuu syksylle mutta toinen ajanjakso, jolloin sattuu paljon kolareita on touko-kesäkuussa.

Liikenneturvan toimitusjohtajan Anna-Liisa Tarvaisen mukaan hirviemot vieroittavat tämän ja ensi kuun aikana vuoden ikäiset vasansa tehden tilaa uusille vasoille. Nuoret vasat liikkuvat alkukesästä yllättävämmissä paikoissa kuin vanhat hirvet ja uskaltautuvat rohkeammin tielle.

 

Hirvikolareita tapahtuu erityisesti vilkkailla kaksikaistaisilla valta- ja maanteillä. Hirvivaroitusalueilla niitä tapahtuu moninkertaisesti enemmän kuin muilla alueilla. Suurin riski hirvikolariin on alueilla, joissa hirviaidat alkavat ja loppuvat.

Henkilövahinkoihin johtavista hirvikolareista 97 prosenttia ajetaan alueilla, joissa on rajoituksena vähintään 80 kilometriä tunnissa.

- Tilastosta ei kuitenkaan ilmene, onko kyseisiä rajoituksia noudatettu onnettomuustilanteissa, Tarvainen sanoo.

 

Linkki

 

Eri työaika­muodoista isoja kuormituksia

Erityisesti lyhyimmät eli alle 11 tunnin työvuorovälit väsyttävät, mutta ne myös lisäävät tapaturmia ja sairauspoissaoloja. Yötyötä sisältävä vuorotyö väsyttää erityisesti vapaapäivinä. Jos peräkkäisiä yövuoroja on useita, tällä on vahva yhteys sekä väsymiseen että unettomuuteen. Yövuorotyössä lisääntyvät myös työn ja muun elämän yhteensovittamisen ongelmat sekä eläköitymisaikeet.

Varsinkin yli neljällä perättäisellä yövuorolla ja lyhyillä – enintään kolmen päivän sairauspoissaoloilla – on selvä yhteys. Yli neljällä toisiaan seuraavalla yövuorolla on lisäksi melko selvä yhteys pitkiin sairauspoissaoloihin. Tällaisia havaintoja Työterveyslaitoksen tutkijat tekivät Työsuojelurahaston rahoittamassa tutkimuksessa.

Tutkittavina olivat yli 150 000 henkilön työaika- ja sairauspoissaolotiedot, jotka saatiin osallistujaorganisaatioiden käyttämästä Titania® vuorosuunnitteluohjelmistosta.

Ikääntyneille mieluusti päivätyö: Yli 50-vuotiaat kuormittuvat eniten pitkistä kokonaistyöajoista. Varsinkin yli 50-vuotiaat naiset hyötyvät eniten päivätyöhön siirtymisestä sekä yövuorojen ja lyhyiden työvuorovälien vähentämisestä. Toisaalta alle 40-vuotiaat hyötyvät eniten lyhennettyyn eli korkeintaan 35-tuntiseen kokonaistyöaikaan siirtymisestä. Tämän ikäluokan tutkituista valtaosa oli pienten lasten äitejä. Naiset raportoivat työssään miehiä enemmän väsymystä sekä työkiireen vuoksi että muutoksista työaikojen pituudessa tai työaikamuodossa. Varsinkin kiireentuntu yhdistyy eläkeaikomuksiin. Yli 48 tunnin työviikko väsyttää myös vapaapäivinä.

Pitkä työjakso toi tapaturmia: Työterveyslaitoksen tutkijaryhmää johtanut tutkimusprofessori Mikko Härmä kertoo, että tapaturmia sattuu useimmin yli 12 tuntia kestäneessä työjaksossa. Tapaturmariski kasvaa myös yövuorojen jälkeen ja iltatyössä, kun iltavuoroja on useita peräkkäin.

– Tapaturma-alttiutta vähentää yövuorossa valvontatehtävien iso osuus, Härmä huomauttaa.

Yli 40 tunnin kokonaistyöaika lisää työajan väsymystä ja yli 48 tunnin työviikko väsyttää myös vapaapäivinä.

Yllättäen pisimpiä työviikkoja tekevillä on muita vähemmän pitkiä sairauspoissaoloja. Härmä päättelee tämän selittyvän valikoitumisella eli terveimmät haluavat tehdä pitkiä työjaksoja.

– Myös yötyöhön valikoituvat henkilöt, joille yötyö sopii elämäntilanteen vuoksi. Yököt edustavat vain muutamaa prosenttia aineistosta, Härmä taustoittaa.

Hän tietää, että usein työntekijä valitsee työvuoronsa vapaa-ajan tai korvauksen näkökulmasta, ei terveyden. Eniten maksetaan sunnuntaivuoroista, joten ne ovat haluttuja.

Juttu kokonaisuudessaan luettavissa täältä: Tiedonsilta

PAH-yhdisteitä sisältävät rakennusmateriaalit huomioitava purkukohteissa

Ei varsinaisesti liippaa postinjakelua mutta hyvä tietää, jos toimipaikoissa tehdään remontteja.

Mitä ovat PAH-yhdisteet? Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet) ovat kahdesta tai useammasta fuusioituneesta aromaattisesta renkaasta koostuvia tasomaisia hiilivety-yhdisteitä, joita muodostuu orgaanisen materiaalin epätäydellisessä palamisessa. PAH-yhdisteiden heikon haihtuvuusominaisuutensa vuoksi useat PAH-yhdisteet esiintyvät ilmassa pölyihin ja muihin ilmanhiukkasiin sitoutuneina.

PAH-yhdisteitä on rakennusmateriaaleissa mm. vedeneristeenä käytetyssä kivihiilipiessä esimerkiksi kerrostaloissa 1800-luvulta lähtien ja myöskin niin sanotussa pikieristeisessä Bergmanin putkessa, jota on käytetty sähköjohtojen putkitusputkena ennen muoviputkien markkinoille tuloa. Lisäksi PAH-yhdisteitä sisältävää kreosoottia on käytetty mm. ratapölkyissä ja sähköpylväissä. Edellä mainittujen rakennusmateriaalien lisäksi PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja on myös paljon muualla ja niiden olemassaolo tulee selvittää aina kohdekohtaisesti.

Miksi PAH-yhdisteiltä tulee suojautua? Usein puhutaan vain asbestin vaarallisuudesta työntekijöiden terveydelle, mutta myös PAH-yhdisteet on huomioitava rakennustyömaan suunnittelussa ja toteutuksessa. Työministeriön päätöksessä 838/1993 PAH-yhdisteet on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Ne aiheuttavat myös mm. silmä- ja iho-oireita, jotka tulee huomioida suojainten ja suojavaatetuksen osalta. Näiden työntekijöiden osalta, jotka mahdollisesti altistuvat PAH-yhdisteille, on altistumiset huomioitava työterveyshuollossa.

Aiheesta on saatavilla myös RATU-kortti (Ratu 82-0381). Kivihiilipikeä sisältävien rakenteiden purku. Osastointimenetelmä. Menetelmät

Lisätietoa:
Työterveyslaitos:
https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/12/pah-yhdisteet-tavoitetaso.pdf

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

 

 

MAALISKUUN 2019 ajankohtaiset

 

Työelämän sosiaaliopas ilmestynyt

Työelämän sosiaaliopas on päivitetty ja muokattu osana PAUn vuoden 2018-2021 tavoiteohjelman mukaista ikäohjelmaa. Ikäohjelman tavoitteena on lisätä tietoisuutta eri elämänvaiheiden ja iän merkityksestä työelämässä sekä tukea terveellistä ja turvallista työn tekemistä elämänkaaren jokaisessa vaiheessa.

Oppaasta löydät hyödyllistä tietoa mm. perhevapaista, sairaus- ja kuntoutusetuuksista, työtapaturmista, työttömyysturvasta ja eläkkeestä.

Opasta on tilattavissa PAUn toimistosta, asiantuntija Niina Pentinmältä, niina.pentinmaki(at)pau.fi, 044 769 6434. Opas löytyy myös jäsensivuilta (Edunvalvonta>Materiaalit>Oppaat).

Yli kolmannes suomalaisista arvioi turvavälin alakanttiin

Ollaan tarkkana siellä liikenteessä ja muistetaan turvavälit… Nopeasti vaihtuvat sääolosuhteet ovat viime viikkoina aiheuttaneet liukkaita ja vaarallisia tienpintoja ympäri Suomen. Riittävän turvavälin pitäminen edellä ajavaan onkin nyt erityisen tärkeää. Maan johtavan kolarikorjaamon Autoklinikan tuore kyselytutkimus kuitenkin paljastaa, että moni suomalainen arvioi turvavälisuositukset alakanttiin, erityisesti maantieajossa.

Turvavälien mahdollistamat reaktio- ja jarrutusajat ovat avainasemassa liikenneonnettomuuksien ehkäisemisessä. Taajama-ajossa suositeltu turvaväli on puolet ajonopeudesta metreinä*, eli esimerkiksi 40km/h nopeudella turvavälin tulisi olla 20 metriä. Maantienopeuksilla suositukseksi nousee ajonopeus metreinä, mikä tarkoittaa esimerkiksi 80km/h nopeudella 80 metriä. Edellä mainitut ohjeet on annettu normaaleihin ajo-olosuhteisiin. Tämän hetken liukkailla turvavälien tulisi olla entistä pidempiä.

Koko juttu täällä

Sähköpaloja yli 2500 vuodessa – yleisin syy lieden huolimaton tai valvomaton käyttö

Kolahtaa meillekin, koska on mahdollista myös työpaikalla.

Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta - huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta, huollon laiminlyönti tai laitteen vaurioituminen. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen vahingossa päälle, jolloin liedelle jäänyt ruoka tai palava materiaali on syttynyt tuleen. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen löylyhuoneessa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö

Koko juttu täältä

Työturvallisuusvartin aineistoa: Kiireen vaikutus työturvallisuuteen

Kiirettä kokee hyvin usein tai melko usein lähes puolet, Työ ja terveys Suomessa –haastattelututkimukseen vastanneista henkilöistä. Kiireessä työskentelevät joutuivat tapaturmaan useammin kuin vähemmän kiireessä työskentelevät. Tyypillisimmin kiiretapaturmissa loukkaantuu jalat ja nilkat. Suurin osa kiiretapaturmista sattuu henkilön liikkuessa.

 

Kiireeseen on mahdollista vaikuttaa, sekä työpaikka- että yksilötasolla. Onko sinulla oikeasti kiire – voitko vähentää omalla toiminnallasi kiireen tunnetta. Kiireen kokemisen voi myös ottaa puheeksi työpaikalla, esimerkiksi esimiehen tai työsuojeluhenkilöstön kanssa.

Sääolosuhteiden vaikutus työn suorittamiseen tulee myös huomioida resurssien suunnittelussa

 

Lisätietoa viikon 10 turvavarttimateriaalista. Pitäisi löytyä toimipaikoista.

 

Aikuisiällä alkava astma lisää työkyvyttömyysriskiä

Astma on kansansairaus, jota sairastaa jopa kymmenen prosenttia väestöstä. Huonossa hoitotasapainossa oleva astma heikentää elämänlaatua, liikkumista ja työkykyä. Sairauspoissaoloja astmaatikoilla on enemmän kuin niillä, joilla ei ole astmaa. Vuosittain astma aiheuttaa Suomessa noin 700 miljoonan euron kustannukset, joista valtaosa koituu sairauspoissaoloista.

Lääketieteen tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri Saara Taponen on Työsuojelurahaston stipendin tuella selvittänyt kahdessa hankkeessa astman vaikutuksia työuraan ja astmaatikkojen työuran tukemista. Taponen kehottaa ottamaan työpaikkojen käryt, pölyt ja kemikaalit hyvään hallintaan aikuisiän astman torjunnassa.  Koko jutun voit lukea täältä

Mehiläisen mobiilisovellus

Mehiläinen mainostaa palveluitaan ja lupaa työterveysasioinnista entistä sujuvampaa OmaMehiläinen-mobiilisovelluksella.  OmaMehiläinen-mobiilisovellus on sähköinen asiointikanava työterveyshuoltoon. Sen kautta Digiklinikan etävastaanotto on aina saatavillasi ympäri vuorokauden sekä omat tutkimustulokset, reseptit ja sairauspoissaolotodistukset löytyvät yhdestä paikasta.

Kun Lataat OmaMehiläinen-sovelluksen puhelimeesi ja rekisteröidyt sen käyttäjäksi maaliskuun loppuun mennessä. Osallistut samalla ravintolalahjakorttien ja kirjalahjojen arvontaan. Kampanja on Postilaisille.

Voit käyttää OmaMehiläinen-sovellusta lataamalla sovelluksen puhelimeesi tai tietokoneelle verkkoselaimessa. Ota sovellus käyttöön näin:

•Lataa sovellus App Storesta (iPhone-puhelimet) tai Google Playsta (Android-puhelimet).

•Kirjaudu palveluun ensimmäisellä kerralla verkkopankkitunnuksilla

•Lue ja hyväksy palvelun käyttöehdot

•Voit käyttää sovellusta suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi

•Jatkossa voit kirjautua sovellukseen erillisellä tunnusluvulla tai sormenjälkitunnistautumisen avulla.

Pointtiin pääsevät, lisätietoa Pointin sivulta

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

HELMIKUU 2019 ajankohtaiset

Selvitys tasa-arvosta Suomessa

Tasa-arvovaltuutettu luovutti joulukuun lopussa eduskunnalle ensimmäisen kertomuksen tasa-arvosta Suomessa. Kertomus on laaja ja kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa allaolevasta linkistä. Kertomus tuo esiin esimerkiksi sen, että raskaus- ja perhevapaasyrjintää esiintyy työelämässä kaikilla aloilla ja sektoreilla. Tasa-arvovaltuutetun kertomuksen lopuksi esitetään suosituksia tasa-arvon parantamiseksi ja eräs parannuskeino tasa-arvovaltuutetun mukaan perhevapaauudistus, jolla lisätään isille kiintiöityjä vapaita ja vapaiden käytön joustavuutta.

https://www.tasa-arvo.fi/documents/10181/34936/Kertomus_eduskunta_web.pdf/41d7df4f-8d2a-437c-8b33-3e08329d014a

Työeläketietoa Telan sivuilta

Telan sivuilla on julkaistu pari päivää sitten muutama informatiivinen artikkeli, jotka kannattaa lukaista. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään sitä, miten eri elämänvaiheet vaikuttavat työeläkkeen karttumiseen. Toisessa artikkelissa avataan termejä kuten tavoite-eläkeikä ja elinaikakerroin.

lähde: www.tela.fi

Tolkkua työelämään kurssi

PAU järjestää alle 35 vuotiaille tolkkua työelämään kurssin. 6.-7.4.2019 Paikka Tallink City Hotel, Tallinna. Kurssin aiheena: Kuinka luetaan palkkanauhaa, Työehtosopimus, mikä se on ja Mitä hyötyä liitosta on? Viimeinen hakupäivä on 4.3.2019

Ilmoittautuminen tulee tehdä välittömästi liiton kotisivujen kautta www.pau.fi. ja lisätietoja koulutussuunnittelija Juha Jaatinen 050 302 8466

Tietoa Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksesta

Työntekijäin ryhmähenkivakuutus (TRHV) on työnantajan työntekijöillensä ottama henkivakuutus. Vakuutus on voimassa työntekijän työ- ja vapaa-aikana. Vakuutus turvaa perheen välittömään toimeentuloon, kun puoliso tai lasten huoltaja kuolee. Vakuutus perustuu työmarkkinajärjestöjen vuonna 1977 tekemään keskinäiseen sopimukseen.

Velvollisuus vakuutuksen ottamiseen koskee kaikkia työnantajia, joita sitovassa työehtosopimuksessa on tai joiden alalla voimassa olevassa yleisessä valtakunnallisessa työehtosopimuksessa on ryhmähenkivakuutusta koskevat määräykset.

Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen kuolemantapauskorvaukset maksetaan keskitetysti Tapaturmavakuutuskeskuksen korvauspalvelusta. Korvaushakemuksen voi tehdä joko sähköisesti Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen kotisivuilla (www.trhv.fi) tai täyttämällä korvaushakemuslomake, joka löytyy myös kotisivuilta.

Korvauspalvelu neuvoo tarvittaessa korvauksen hakemisessa. Korvauspalvelun puhelinnumero on 0409 222 900 ja sähköpostiosoite: trhv@tvk.fi

Päihdeongelmat ja itsetuhoisuus vaarantavat yhä tien päällä

Tämä on meidänkin hyvä pitää mielessä, kun autojakelua suoritetaan.

Viime vuonna tieliikenteessä kuoli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 223 ihmistä. Toissa vuonna kuolleita oli lopullisen tilaston mukaan 238.

- Valitettavasti kuljettajan toiminta on aika lailla ratkaisevaa. Ajetaan olosuhteisiin nähden liian lujaa ja menetetään ajoneuvon hallinta, kuvaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.  Hänen mukaansa vaaraa aiheuttavat päihdekuljettajat sekä esimerkiksi itsetuhoiset henkilöt. Jos heidät saataisiin pois liikenteestä, monelta kuolemaan johtavalta onnettomuudelta vältyttäisiin.

lähde: https://www.turvallisuusuutiset.fi/sitenews/view/-/nid/9443/ngid/2

Poikkeukselliset sääolosuhteet

Poikkeukselliset sääolosuhteet ohje postissa on päivitetty Kyburts-sähköskootterin osalta, muuten ne ovat säilyneet ennallaan. Ilmastollisilla poikkeusoloilla tarkoitetaan sitä, että lämpötila jakeluun lähdettäessä on niin alhainen, että siitä voi aiheutua terveydelle vaaraa.  Samoin, jos runsaasta lumisateesta tai liukkaudesta johtuen jakelureitin tiet tai osa niistä ovat sellaisessa kunnossa, että polkupyörällä, mopolla tai skootterilla liikkuminen ei ole turvallista eikä tarkoituksenmukaista.

Terveydelle mahdollisesti aiheutuvan vaaran arvioimiseen vaikuttavat ulkolämpötilan lisäksi mm. tuulen voimakkuus ja ilman kosteus sekä matkan pituus, maasto-olosuhteet ja yksilölliset seikat

Ohjeet löytyvät toimipaikastasi ja/tai esimieheltäsi tai tarvittaessa minulta.

Pointtiin pääsevät, ohje löytyy: https://intranet.posti.com/suomi/tyosuhde/turvallisuus/turvallisuusvaatimukset/Sivut/tyoskentely-kuumassa.aspx

 

 

TAMMIKUU 2019 ajankohtaiset

Työturvallisuuden kehittymissuunnitelma alueille

Jakelun johto on sopinut, että alkavalle vuodelle tehdään esimieskohtainen työturvallisuuden kehittymissuunnitelma. Suunnitelma tehdään jakelupäälliköittäin ja tavoitteet on jo asetettu kolmella ap-alueella. 13-19 alueella alkaa tammikuussa ja Pks aloitti jo. Tavoite on, että esimiehet sitoutuvat konkreettisiin toimenpiteisiin oman alueensa tapaturma- ja turvallisuushavaintojen perusteella, jokaiselle esimiehelle tulee 3-5 tavoitetta joita seurataan ensi vuoden aikana alueen joryssa ja aluetyösuojeluryhmissä.

Lisätietoa allekirjoittaneelta

Hyvän työn mittari

Työn mittari perustuu SAK:n työolobarometrin uusimpaan kyselyyn, johon vastasi noin 1 200 SAK: laisten ammattiliittojen jäsentä keväällä 2018. Testillä mitataan esimerkiksi työsuhteen turvallisuutta, toimeentuloa sekä mahdollisuuksia vaikuttaa työhön. Testin tekijän vastausten pohjalta verrataan ovatko vastaajan työolot keskimääräistä paremmat vai huonommat verrattuna 1 200 muun työntekijän kokemuksiin.

Testissä tarkastellaan työoloja monesta eri näkökulmasta ja suurin osa suomalaisista työpaikoista sijoittuu ääripäiden väliin. Testin kautta voi saada käsitystä siitä, minkä asioiden kehittämiseen tulisi erityisesti kiinnittää huomiota omalla työpaikallaan. Käykäähän testaamassa!

Lähde: Sak

2019 aikana voimaan tulevia muutoksia, jotka vaikuttavat työntekijöiden turvaan ja verotukseen sekä eläkkeisiin ja muihin etuihin.

SAK on koonnut sivuilleen ensi vuonna voimaantulevia muutoksia, jotka vaikuttavat muun muassa työttömyysturvaan ja eläkkeisiin. Esimerkiksi sovitellun päivärahan maksamista huomattavasti nopeuttava, niin sanottu maksuperusteinen sovittelu, astuu voimaan huhtikuussa 2019. Tämä on positiivinen uudistus monelle osa-aikatyötä tekevälle tai satunnaisesti työssä käyvälle. SAK on ollut mukana valmistelemassa muutosta.

Lähde: SAK ajankohtaista

Turvallisuus on tekoja – Nollis 2019 -seminaari

Tärkeintä eivät ole juhlapuheet ja tunnuslukuihin tuijottaminen vaan arjen teot. Joka päivä, yhdessä. Miten työpaikalla päästään sanoista tekoihin?  Tule kanssamme pohtimaan sekä jakamaan ja saamaan uusia ideoita merkityksellisisistä arjen turvallisuus- ja hyvinvointiteoista.

Kuopiossa 21.-22.5. järjestettävän seminaarin puhujina ovat esimerkiksi Mika Sutinen Vaaka Partners Oy:sta ja Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta. Seminaarin juontajana toimii Ismo Apell.  Koko ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen aukeaa tammikuun alussa.

SEMINAARISIVULLE

Kertauksena Liukkaat kelit!

Varaudu omalta osaltasi talveen ja pyydä esimieheltäsi liukuesteitä käyttöön, jos niitä ei vielä ole jaettu. Huolehdi(tarkasta) myös kulkuneuvosi renkaat ja ilmoita esimiehellesi, mikäli ovat tuleviin keleihin sopimattomat. Suurin tapaturma-aiheuttaja meillä on erilaiset liukastumiset pihalla, rappukäytävissä ja autoon nousussa tai sieltä noustessa. Kaikilla meillä on oikeus turvalliseen työhön ja omalla asenteella ja pienellä harkinnalla voidaan omaan turvallisuuteen vaikuttaa paljon.

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

 

 

MARRASKUUN AJANKOHTAISET

Työelämä ja työttömyys - Työelämän säännöt

Suomi.fi –verkkosivuilta löytyy tietoja ja palveluja koskien esimerkiksi lakisääteisiä etuuksia ja nyt kyseisellä sivustolla on julkaistu tietopaketti työelämän säännöistä ja käytännöistä.

Työelämätiedon sisällöstä vastaavat työmarkkinoiden keskusjärjestöt Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kirkon työmarkkinalaitos KiT, KT Kuntatyönantajat, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Valtion työmarkkinalaitos VTML.

Lähde: https://www.suomi.fi/kansalaiselle/tyoelama-ja-tyottomyys/tyoelaman-saannot

Työterveyshuollon toimintasuunnitelmat

On taas se aika vuodesta, kun toimintasuunnitelmia päivitetään työterveyshuollolle ensivuodelle. Sen valmistuttua, käydään se toimipaikan viikkopalaverissa pääkohdittain läpi esimiehen toimesta ja sijoitetaan sen jälkeen ilmoitustaululle tai muuhun sovittuun paikkaan, henkilöstön nähtäväksi.

lisätietoa esimieheltäsi tai minulta

Liukkaat tulevat!

Varaudu omalta osaltasi alkavaan talveen ja pyydä esimieheltäsi liukuesteitä käyttöön, jos niitä ei vielä ole jaettu. Huolehdi(tarkasta) myös kulkuneuvosi renkaat ja ilmoita esimiehellesi, mikäli ovat tuleviin keleihin sopimattomat. Suurin tapaturma-aiheuttaja meillä on erilaiset liukastumiset pihalla, rappukäytävissä ja autoon nousussa tai sieltä noustessa. Kaikilla meillä on oikeus turvalliseen työhön ja omalla asenteella ja pienellä harkinnalla voidaan omaan turvallisuuteen vaikuttaa paljon.

Viimeiset turvavarttiaiheet

aiheet liittyvät yritysturvallisuuteen ja miten voimme omalta osaltamme parantaa sitä. Materiaali on käyty lävitse turvavartissa ja löytyy toimipaikastasi.

  • Vieraat Postin tiloissa Turvavartti
  • Salassapito Turvavartti
  • Huolehdi omalta osaltasi ja huomioi Turvavartti
  • Henkilökortti ja avaimet Turvavartti

Lähde pointissa: https://teamsites.intranet.posti.com/teams/oth-operationsgovernance/Yhteinen/Ty%C3%B6turvallisuus%20ja%20hyvinvointi/marraskuu/SitePages/Kotisivu.aspx

Kokonaan uudistettu säteilylaki tulee voimaan 15.12.2018

Uuden säteilylain tarkoitus on suojella terveyttä säteilyn aiheuttamilta haitoilta sekä ehkäistä ja vähentää säteilystä aiheutuvia ympäristöhaittoja ja muita haittavaikutuksia. Uusimalla säteilylain ja eräitä siihen liittyviä lakeja Suomi panee täytäntöön EU:n säteilyturvallisuusdirektiivin. Tasavallan Presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 9. marraskuuta ja lain on tarkoitus tulla voimaan 15.12.2018.

Radonaltistuksen valvonta tehostuu - uudet viitearvot asuntoihin ja työpaikoille. Luonnonsäteilylle, kuten radonille, altistumista käsitellään pääsääntöisesti jatkossa samalla tavalla kuin muuta säteilylähteistä aiheutuvaa altistusta. Tämän johdosta radonaltistusta voidaan jatkossa valvoa nykyistä paremmin.

Lähde: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kokonaan-uudistettu-sateilylaki-tulee-voimaan-15-12-2018

Työturvallisuusuutisista poimittua

Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman.  Yleisin on nikamamurtuma. Tutkimusten mukaan niistä jopa 70 % jää diagnostisoimatta ja samalla myös osteoporoosi hoitamatta. Koska osteoporoosia ei hoideta, kasvaa seuraavan murtuman riski moninkertaiseksi.

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Ne rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja itsenäistä selviytymistä. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

Selkärangan murtumien alidiagnostisointi aiheutuu monista eri syistä -mm. siksi, että sekä lääkäri että potilas eivät tunnista selkäkipua nikamamurtuman aiheuttamaksi tai siksi, että lääkäri ei yhdistä potilaan selkäkipua potilaan osteoporoosin riskitekijöihin eikä näin ollen ohjaa selkärangan kuvantamistutkimukseen. Ja vaikka potilaasta otettaisiin röntgenkuva ja murtuma näkyisi kuvassa, radiologit eivät aina sitä havaitse tai havainnosta huolimatta raportoi sitä riittävän selkeästi lausunnossaan.

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Ne rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja uhkaavat itsenäisyyttä. Murtumien seurauksina voivat olla selkärangan epämuodostuma ja pituuden lyheneminen, liikkumista rajoittava selkäkipu tai liikkumattomuus, itsenäisyyden menettäminen, masennus, hengitysvaikeudet, monet ruoansulatuskanavan oireet sekä virtsan karkailu ja laitoshoidon tarve. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus. (Suomen Luustoliitto)

Lähde: https://www.turvallisuusuutiset.fi/etusivu/

AVI kouluttaa, verkkopalvelujen saavutettavuus – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää eri puolilla Suomea koulutuksia verkkopalvelujen saavutettavuudesta. Jokainen tilaisuus on maksuton ja tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa saavutettavuuden huomiointi verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Koulutuksissa aluehallintoviraston ja valtiovarainministeriön asiantuntijat kertovat, mitä on verkkopalvelujen saavutettavuus. He myös esittelevät saavutettavuusdirektiiviä ja tulevaa lakia, joka panee direktiivin toimeen Suomessa.

Lisäksi kuullaan havainnollistavia esimerkkejä: miten saavutettavuuden merkitys näkyy käytännössä ja miten Kela ja Verohallinto ovat parantaneet verkkopalvelujensa saavutettavuutta?

Tilaisuuksien ajat ja paikat

  • 28.11. kello 9–13 Etelä-Suomen aluehallintoviraston auditoriossa osoitteessa Ratapihantie 9, Helsinki. Tilaan on esteetön pääsy, ja siellä on induktiosilmukka.
  • 11.12. kello 12–16 osoitteessa Hakaniemenranta 6, Helsinki. Tilaan on esteetön pääsy, ja siellä ei ole induktiosilmukkaa. Tämä tilaisuus on ruotsinkielinen.

Tilaisuuksiin voi osallistua myös etäyhteydellä. Linkki lähetetään sähköpostitse ennen tilaisuuden alkua. Lisätietoa, tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät osoitteesta www.avi.fi/saavutettavuus#kiertue. Samalle sivulle lisätään myöhemmin myös tallenteet Helsingin tilaisuuksista. Sosiaalisessa mediassa aihe on esillä Twitter-tilillämme @saavutettava sekä tunnisteella #saavutettavuus.

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

 

LOKAKUUN AJANKOHTAISET

Työtapaturmavakuuttaminen – sosiaaliturvaa vai vakuutusbusinesta

Tapaturmavakuutuskeskuksen verkkosivuilla on blogisarja työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta, jossa ensimmäisenä kirjoittaa TVK:n toimitusjohtaja Janne Reini aiheenaan onko työtapaturmavakuuttaminen sosiaaliturvaa vai liiketoimintaa. Reini kommentoi kirjoituksessaan myös usein esiintyviä näkemyksiä vakuutusyhtiöiden mielivallasta ja pyrkimyksestä löytää aina perusteluja korvauksen hylkäämiselle. Linkki

Työturvallisuuskeskuksen sparraustunnit

Työturvallisuuskeskuksella on maksuttomat ja kaikille avoimet sparraustunnit verkossa -sarja. Verkkoluentoihin pääsee tutustumaan ja ilmoittautumaan täältä. Seuraavat ajankohdat ja aiheet ovat:

  • 18.10.2018 klo 13–14: Perheystävällisen työpaikan käytännöt

Hankepäällikkö Lassi Köppä Väestöliitosta kertoo, kuinka työpaikalla voidaan edistää työn ja muun elämän yhteensovittamista tasapuolisesti ja lainmukaisesti

  • 22.11.2018 klo 13–14: Kasvata sisäistä motivaatiota

Toimitusjohtaja Karoliina Jarenko Filosofian Akatemiasta kertoo käytännönläheisiä vinkkejä, joilla voit lisätä työtyytyväisyyttä ja motivaatiota

  • 13.12.2018 klo 13–14: Työtapaturmien tutkinta

Asiantuntija Jukka-Pekka Jantunen Työturvallisuuskeskuksesta käy läpi käytännön esimerkkien avulla, miten tapaturmien ja vaaratilanteiden tutkinta työpaikalla tapahtuu ja miten niistä voidaan parhaiten ottaa opiksi

 

Työsuojelun säädösvalmistelun seuranta 2/2018

Työsuojelua koskevat säädökset ja säädösten noudattamisen valvonta ovat merkittävin ja vaikuttavin työpaikkojen turvallisuuteen liittyvä sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja tasa-arvo-osaston käytössä oleva ohjauskeino. Työ- ja tasa-arvo-osaston työsuojeluun liittyvä säädösvalmistelu sisältää kansallisen lainsäädännön valmistelun lisäksi EU-tasoisen lainsäädännön valmistelun. Löytyy täältä: https://www.tyosuojelu.fi/-/tyosuojelun-saadosvalmistelun-seuranta-ja-eu-tiedote-2-2018-julkaistu

Kelan Sosiaalivakuutus-julkaisu

Tietoa siitä mitä tulevaisuuden suunnitelmia Suomessa on koskien kuntoutuksen kehittämistä ja miltä näyttää muiden Pohjoismaiden kuntoutusmallit, joista mahdollisesti otetaan tulevaisuudessa oppia. Esimerkiksi Ruotsissa ei ole erillistä työterveyshuoltoa, joten perusterveydenhuollon kuntoutusohjaus on tarkoitettu kaikille, niin työssä käyville kuin työttömille. Linkki

Työterveyslaitoksen riskiennustemallit

Työterveyslaitos on kehittänyt laajojen seuranta-aineistojen pohjalta riskiennustemallit, joiden avulla on mahdollista arvioida yksilön riskiä joutua yli 90 päivän sairauspoissaololle ja työkyvyttömyyseläkkeelle 10 vuoden kuluessa. Lisäksi tutkimusryhmä selvitti, miten erilaiset elintapamuutokset tai muutokset työssä vaikuttavat riskeihin. Elintapojen ja työn muuttamisen vaikutuksesta kerrotaan seuraavaa: ”Elintapojen muuttaminen on tulosten mukaan yhteydessä työkyvyttömyyseläkeriskin pienenemiseen. Esimerkiksi ylipainoisten työntekijöiden fyysisen aktiivisuuden lisääminen vähensi 4 prosenttia riskiä joutua työkyvyttömyyseläkkeelle. tupakoinnin lopettaminen oli yhteydessä 20 prosenttia pienempään riskiin joutua työkyvyttömyyseläkkeelle kuuden seuraavan vuoden aikana verrattuna henkilöihin, jotka jatkoivat tupakointia. Myös työhön liittyvien tekijöiden muuttaminen vähensi työkyvyttömyyseläkeriskiä. Liiallisen työn vaativuuden vähentäminen oli yhteydessä 1–2 prosenttia pienempään työkyvyttömyyseläkeriskiin. Työn hallinnan lisääminen puolestaan vähensi 4–5 prosenttia työkyvyttömyysriskiä.” Tutkimustiedote löytyy täältä.

Syyskuun turvavarttiaiheet ”Koirat” ja Siisteydellä turvallisuutta

Postinjakelussa on vuodesta 2013 alkaen kirjattu n. 570 koirista johtuvaa työtapaturmaa tai turvallisuushavaintoa. Niiden vuosittainen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Nyt ollaan elokuussa ylitetty jo v. 2016 lukema, joka oli 112 kpl. Tämän lisäksi runsaasti Läheltä Piti-tilanteita jää vielä ilmoittamatta/kirjaamatta.

Suhtaudutaan siis koiriin riittävällä varovaisuudella ja ennakoimalla. Erityisen tärkeää on jakelureittien perehdytysvaiheissa asian huomioiminen. Varsinainen 11sivuinen Turvavarttimateriaali löytyy toimipaikastasi

Siisteydellä turvallisuutta

  • Työpisteen tai toimipaikan siisteys luo viihtyisyyttä
  • Selkeä ja siisti työpiste on osa turvallista työskentelyä.
  • Kompastumisen välttää parhaiten pitämällä kulkuväylät vapaina. Tyhjät hyllynpäälliset helpottavat viikkosiivouksia.
  • Säännöllinen inventaario turhasta tavarasta helpottaa työarkea ja on myös ekologisesti ympäristöystävällistä.
  • Puhtaassa työvälineessä työvuoro sujuu turvallisesti
  • Käytettäessä yhteiskäyttöautoa tai -kärryä, tärkeintä on korjata oman työvuoron aikana syntyneet roskat pois.
  • Konseptin mukainen sisäpesu autoille tulee suorittaa vähintään 2krt/vuodessa. Väliaikoina ylläpito putsauksen onnistuu tekemään pienellä vaivalla, pesuliinalla ja imurilla
  • Siistillä työvaatetuksella palvelet asiakkaita Oranssimmin
  • Huoliteltu yleisilme luo ensiluokkaisen asiakaspalvelukohtaamisen.
  • Ehjät työvaatteet suojaavat erilaisissa keliolosuhteissa ja varmistavat työvuoron turvallisuutta. Kerrospukeutumisella pidät flunssat loitolla

 

______________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi

 

Sak:n uusi tutkimus työhyvinvoinnista

SAK:n on äskettäin julkaissut työhyvinvointia koskevan tutkimuksen, joka kertoo työntekijöiden turvallisuuden tunteen pysyneen työpaikoilla vahvana, mutta työntekijöiden huoli työn terveyshaitoista on kasvanut ja sairauspoissaolot lisääntyneet.

tutkimus on ladattavissa bdf-tiedostona täältä

Elokuun turvavartti: Keskittyminen työsuorituksen aikana

materiaali on 9 sivuinen ja pitäisi olla toimipaikoissa, läpikäytynä. Alla kiteytetysti:

Neljä askelta parempaan keskittymiseen

v  Nuku riittävästi. Yritä mahdollisuuksien mukaan pitää unirytmi samanlaisena arkena ja viikonloppuna.

v  Pyri pitämään verensokeri tasaisena päivän mittaan.

v  Pidä kehoasi liikkeessä säännöllisesti.

v  Jos keskittyminen sakkaa kesken työpäivän, lähde ulos pienelle happihyppelylle tai avaa ikkuna. Nouse ainakin tuoliltasi ja tee muutama venytys.

 

Työterveyslaitoksen julkaisema, Työuupumuksesta työn imuun

Työterveyslaitos on julkaissut Jari Hakasen väitöskirjan, otsikolla Työuupumuksesta työn imuun.  Kyseessä on ensimmäinen suomalainen väitöskirja aiheesta. Julkaisussa käsitellään muun muassa seuraavia teemoja: Onko työuupumus todella työperäistä, vai ovatko yksityiselämän kriisit ja persoonallisuustekijät keskeisempiä työuupumuksen kehittymisessä? Miten työuupumus kehittyy voimavarojen menettämisen kierteeksi? Kuinka työuran rikkonaisuus ja epävarmuus heijastuvat työuupumukseen ja elämään tyytyväisyyteen? Mitä muuta työhyvinvointi on kuin stressi- tai uupumisoireiden puuttumista? Millainen ilmiö on työn imu ja ketkä sitä kokevat? Miten työn imua voidaan edistää työyhteisöissä, ja mikä merkitys työn voimavaroilla on hyvinvoinnille?

Väitöskirja on kirjoitettu myös suurta yleisöä silmällä pitäen ja uskoisin sen kiinnostavan teitä työsuojelun ammattilaisia. Alla olevasta linkistä ladattavissa bdf julkaisuna.

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/136585/Hakanen_Tyouupumuksesta_ty%C3%B6n_imuun.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

EuroSafety-, Turvallisuus- ja Työhyvinvointimessut Tampereella 11.-13.9.2018

Alan messuilla kehitetään uusia ratkaisuja turvallisuus- ja työterveysalalle. Messukokonaisuuteen kuuluvat myös Työterveyslaitoksen kaksipäiväiset Työterveyspäivät sekä lisäksi Logistiikka-messut.

 Tampereella 11.-13. syyskuuta järjestettävän turvallisuuden ja riskienhallinnan ammattimessujen yli 300 näytteilleasettajaa sekä sadat asiantuntijapuheenvuorot tarjoavat uusia näkökulmia ja ratkaisuja työturvallisuuden, -kyvyn ja -hyvinvoinnin kehittämiseen. Tämä Pohjoismaiden suurin turvallisuuden ja riskienhallinnan ammattilaistapahtuma kokoaa saman katon alle Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen tuhansittain alan ammattilaisia, vapaaehtoistoimijoita sekä tulevaisuuden osaajia verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Kenellä tuonne mahdollisuus on mennä, niin lisätietoa:

https://www.turvallisuusalatampereella.fi/fi/

Elokuun aiheet:

Hyvinvointijaksot Lapissa Utkujärven majoilla

Nyt on haussa kaikille työikäisille tarkoitetut Pysyvään muutokseen –hyvinvointijaksot Lapissa Utkujärven majoilla. Jaksot järjestää TATSI (Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry) ja PHT (Palkansaajien hyvinvointi ja terveys ry). Haku päättyy 6.9 ja 10.9. Lisätiedot ja haku: tatsi.org/lapintaikaa

Jaksoja kuvataan seuraavasti: Ohjelmassa patikointia, hyvää̈ ruokaa, mukavaa yhdessäoloa ja paljon muuta. Pysyvään muutokseen -hyvinvointijakso on laajuudeltaan kolmivaiheinen ja se on tarkoitettu kaikille työikäisille. Jakson hinta, joka sisältää̈ majoituksen, täysihoidon ja ohjelman, on 25 € /vrk. Nyt on haussa kaksi jaksoa 5.-8.11.2018  ja 9.-12.11.2018. Kannattaa mainostaa hyvinvointijaksoja työpaikalla!

 

Kertauksena kuumassa työsketely:

Työnantajan on huolehdittava turvallisista työoloista kovan helteen aikana

Sosiaali- ja terveysministeriö 27.7.2018 tiedote

Kovien helteiden takia työnantajan on eri toimenpiteillä ehkäistävä kuumuudesta aiheutuvaa kuormitusta.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus tarpeellisilla toimenpiteillä huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Riskejä voidaan hallita, estää ja minimoida, jos ne tunnistetaan ja arvioidaan ajoissa.

Kuumuus kuormittaa elimistöä ja vaikuttaa suorituskykyyn. Niin sanotusta kuumatyöstä puhutaan silloin, kun ilman lämpötila työympäristössä ylittää 28 astetta. Lisää kuumatyöstä Työterveyslaitoksen sivuilla:

Työnantajan täytyy eri keinoin – muun muassa ilmastoinnilla ja erilaisilla rakenteellisilla suojakeinoilla – torjua ja hallita sisätilojen lämpökuormaa. Kuumuuden aiheuttamien haittojen hallinnasta voit lukea lisää täältä:

Työsuojeluhallinnon tuoreessa työpaikkatiedotteessa on lisätietoja työtilan jäähdytyksestä ja työn tauotuksesta:

Tietoa työpaikan lämpöoloista ja aiheeseen liittyvästä lainsäädännöstä löydät täältä:

Tauko- ja WC paikat

Taukopaikat jakelureiteillä on taas ollut tapetilla ja niitä kartoitetaan Postin valtakunnallisen työsuojeluvaltuutetun toimesta. Jos reitilläsi ei ole määriteltyä taukopaikkaa, niin kerro siitä luottamusmiehelle tai ilmoita minulle. Tieto pitää saada viimeistään 14.8, jotta asiaa saadaan eteenpäin seuraavaan työsuojelutoimikunnan kokoukseen.

Ajankohtaista Postin työturvallisuusraportista

Työturvallisuuden kesäkisa: Työturvallisuuden kesäkisaan on ilmoittautunut mukaan 55 tiimiä, joissa on yhteensä 2060 jäsentä. Tiimien koko vaihtelee muutamista jäsenistä reilun 100 hengen tiimeihin. Ilmoittautumisaika on päättynyt eli voittajatiimi löytyy näiden 55 tiimin joukosta. Kilpailu jatkuu 31.8. asti. Voittajan valinnassa käytetään kriteereinä tapaturmattomia päiviä suhteutettuna tiimin kokoon ja toteutettujen turvallisuustoimenpiteiden määrää ja vaikuttavuutta.

Perehdytykset ja koulutukset:

·         Kausityöntekijöiden ajotapakoulutuksia ja kevyt kulkuneuvojen käyttökoulutuksia on pidetty kesätyöntekijöille ja tarvittaessa alueellisten kouluttajien kautta järjestetään koulutuksia edelleen.

·         Työturvallisuuskorttikoulutukset jatkuvat syksyllä.

·         Lajittelussa on tehty perehdytyksen kehittämiseksi työturvallisuuden perehdytysvideo.

 

Heinäkuun turvavarttiaihe:

 

Suojakäsineiden käyttö on keino estää tai minimoida käsiin kohdistuvia vammoja. Käsineiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota viiltosuojaukseen. Alla on muutamia esimerkkejä tilanteista, joissa syntyy helposti haavoja käsin.

 

·         Terävät esineet lähetyksissä

Parin viime kuukauden aikana on tehty useampia havaintoja terävistä esineistä lähetyksissä. Näitä on hankala tunnistaa etukäteen, joten käsien suojaaminen on hyvä keino välttää tai ainakin minimoida henkilövahinkoja.

 

·         Muovipannat ja -narut viiltohaavojen aiheuttajana

Lajittelussa on sattunut tänä vuonna yksi poissaoloon johtanut tapaturma, jossa henkilö sai viiltohaavan muovipannasta. Muovipanta voi olla todella terävä ja suojakäsineet käsiteltäessä muovipannalla niputettuja lehtiä tai muita lähetyksiä ovat tarpeen.

 

·         Koneilla työskennellessäsi muista valita sopivan kokoiset käsineet

Liian suuret käsineet voivat helposti takertua esim. koneen hihnoihin tai muihin liikkuviin osiin.

Posti -konsernin työhyvinvointisäätiö järjestää kuntoremontteja

Syyskaudella 2018 järjestetään eri teemaisia kuntoremontteja Posti-konsernin palveluksessa oleville henkilöille. Kuntoremonttikurssiin kuuluu myös noin puolen vuoden päästä järjestettävät kuntotreffit seurannan vuoksi. Kuntoremonttien tavoitteena on tukea osallistujien hyvinvointia ja omaa jaksamista. Kuntoremontteihin on haettava viimeistään 2 kuukautta ennen kuntoremontin alkua, mikäli poikkeavaa hakuaikaa ei ole erikseen ilmoitettu. Lue lisää kuntoremonteista ja tutustu niiden malliohjelmiin sekä tee hakemuksesi nettisivuiltamme

·         Kuntoremonttikurssi ”Tules kuntoon” 30.9–5.10.2018 kylpylähotelli Peurunka, Laukaa ja kuntotreffit 5–7.4.2019. Hakuaika päättyy 13.8.2018.

·         Kuntoremonttikurssi ”Vuorotyö hallintaan” 7.–12.10.2018 kylpylähotelli Peurunka, Laukaa ja kuntotreffit 12–14.4.2019. Hakuaika päättyy 13.8.2018.

·         Kuntoremonttikurssi ”TULE kuntoon”, suunnattu pohjoisen henkilöstölle 8.–12.10.2018 Verve, Oulu ja kuntotreffit 6–8.2.2019. Hakuaika päättyy 13.8.2018.

·         Kuntoremonttikurssi ”Hyvä uni” 29.10–2.11.2018 Kruunupuisto, Punkaharju

·         ja kuntotreffit 21–22.3.2019. Hakuaika päättyy 28.8.2018.

·         Kuntoremonttikurssi ”Painonhallinta” 5-9.11.2018 Holiday Club Caribia, Turku ja kuntotreffit 3-5.5.2019. Hakuaika päättyy 4.9.2018.

·         Kuntoremonttikurssi ”Parempi voida kevyemmin” 18.–23.11.2018 kylpylähotelli Peurunka, Laukaa ja kuntotreffit 3–5.5.2019. Hakuaika päättyy 17.9.2018.

lähde: www.tyohyvinvointisaatio.fi

 

Kesäkuun ajankohtaiset

 

Työsuojelun, valtuutettujen kuukausipalaverissa esiintullutta

-  Mobiililaitteilla (Pomo) tehtävää, ajoon-lähtötarkastusta testataan Kilon jakelukeskuksessa.

- Uusi madallettu autojakeluteline testaukseen vielä ennen juhannusta.

- Työnantaja on alkanut antamaan huomautuksia työntekijöille, jos on ilmennetyt, että turvavyö on kiinnitetty siten, että ohittaa hälytyksen, eli turvavyötä ei käytetä.

Työhyvinvointikeskustelu ja työkykyarvio

 Työntekijän työkyvyn alentuessa tai sairauspoissaolojen lisääntyessä tulee esimiehen järjestää työhyvinvointikeskustelu. Keskustelun tarkoituksena on, että työntekijä ja esimies käyvät läpi seikat, jotka vaikuttavat työntekijän työssä suoriutumiseen ja selvittävät yhdessä onko tarvetta ja mahdollisuutta tehdä työpaikalla työntekijän työssä suoriutumista parantavia toimenpiteitä.

Tilanteissa, joissa työntekijän sairaus on pitkittynyt tai työkyky on muuten heikentynyt saattaa syntyä tarve työkykyarvion tekemiseen työhyvinvointikeskustelun jälkeen. Työkykyarviota voi pyytää sekä työntekijä itse, esimies tai työterveyshuolto. Työterveyshuolto selvittää työntekijän työkykyä arvioimalla hänen psyykkisen ja fyysisen työkykynsä riittävyyttä suhteessa tehtävään työhön.

 On tärkeää huomata, että työntekijä saa ottaa neuvotteluun mukaan tukihenkilön, kuten työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen. Kannattaa käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja sekä miettiä omia ehdotuksia ja toiveita jatkon suhteen jo ennen työterveysneuvottelua.

Lisätietoa minulta pertti.lehti@posti.com tai 040 7544743

Muutoksia työterveyshuollon korvausjärjestelmään

Hallitus esittää työterveyshuollon korvausjärjestelmän uudistusta, joka siirtäisi työnantajan vastuulla olevan työterveyshuollon painopistettä ennalta ehkäisevään suuntaan. Esityksen mukaan työterveyshuollolle määrättäisiin yksi yhteinen enimmäismäärä, jonka voisi käyttää kokonaan ehkäisevään työterveyshuoltoon. Tätä positiivista uudistusta on ollut mukana valmistelemassa mm. SAK.

Lähde: http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/muutoksia-tyoterveyshuollon-korvausjarjestelmaan

Esitys uudeksi työaikalaiksi

Työaikalakiin tuli viimeksi muutoksia yli 20 vuotta sitten. Koska työelämä tänä aikana on muuttunut radikaalisti, työaikalakiin on jo pitkään kaivattu muutoksia, jotka ottaisivat huomioon joustavat työaikaratkaisut ja etätyön.

Hallitus antoi esityksen uudeksi työaikalaiksi eduskunnan käsiteltäväksi 21. toukokuuta. Sen on tarkoitus korvata vuoden 1996 laki. Laki tullee voimaan vielä syksyn aikana. Uuden lain käyttöönottoon jää runsaasti aikaa, koska viimeksi valmistuneet työehtosopimukset raukeavat vasta vuosina 2019 ja 2020.

Keskeiset muutokset: Uutena joustotyöaika, työaikapankit, jaksotyötä uusille aloille.

lakiesityksessä säilyivät kuitenkin työaikadirektiiviin perustuvat enimmäistyöaikaa ja vähimmäislepoaikaa koskevat säännökset

Lähde: https://www.tttlehti.fi/mita-muutoksia-toisi-esitetty-tyoaikalaki/

Tulevaisuus tänään-tapahtuma

Toista kertaa järjestettävä tapahtuma 6.lokakuuta Paasitornissa, avaa laajan näkymän työelämän ja yhteiskunnan haasteisiin ja uusiin ratkaisuihin

 

Päivän aikana käydään kahdeksan mielenkiintoista ja eteenpäin katsovaa keskustelua mm hyvinvoinnista, toimeentulosta, työelämän vaatimuksista, ammattiyhdistysliikkeen uusista toimintatavoista, sekä työn ja ympäristön suhteesta. Keskustelijoiksi ovat lupautuneet muun muassa Esko Valtaoja, Sirpa Pietikäinen, Pirjo Nuotio, Niina Lahtinen, Anu Partanen ja Roni Bäck

 

Tulevaisuus tänään -tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Paasitornin ovet avautuvat kello 9. Ensimmäisessä keskustelussa kello 9.30 alkaen pohditaan, miten käy hyvinvointiyhteiskunnalle tulevaisuudessa. Päivän päättävä Esko Valtaojan ja Jarkko Elorannan keskustelu alkaa kello 15.00.

 

SAK järjestää tapahtumaan yhteiskuljetuksia ympäri Suomen. Kuljetuksista saat lisätietoa SAK:n alueellisista toimipisteistä. Tapahtuman tarkempi ohjelma julkaistaan syksyllä. Voit seurata

keskustelutilaisuuksien sisältöjen sekä puhuja- ja yhteistyökumppanilistan täydentymistä tapahtuman nettisivuilla https://tulevaisuustanaan.fi/,  sekä Facebookissa ja Twitterissä: fb.me/ttanaan ja twitter.com/ttanaan.

 

Ideaharava Postissa

Ideaharava on sähköinen kanava ideoiden jakamiseen ja käsittelyyn Postin sisällä – tavoitteena on saada enemmän hyviä ideoita, uusista tuotteista ja palveluista tai paremmista toimintatavoista Postissa. Ideaharavassa postilaiset voivat olla mukana Postin toiminnan kehittämisessä entistä sujuvammin. Kannustankin ilmoittamaan, varsinkin työturvallisuuteen ja työn kehittämiseen liittyvät hyvät ideat, joita voidaan hyödyntää laajemmaltikin.

Ideaharava löytyy täältä: https://www.oim.fi/Posti/Desktop (postin linkki)

Kysy esimieheltäsi tai minulta ohjeet.

 

Toukokuun ajankohtaiset

Lämpö-olot ja kuumassa työskentely

Työnantajan on järjestettävä työntekijän työympäristö sellaiseksi, että lämpöoloista on mahdollisimman vähän vaaraa tai haittaa tämän terveydelle ja turvallisuudelle. Ensi sijassa tähän on pyrittävä ilmastoinnin ja lämpö- ja kylmälähteiden eristämisen ja muiden teknisten ratkaisujen avulla. Täydentävinä keinoina tarvitaan usein työtehtävien vaihtelemista ja taukoja, jotta kylmälle tai kuumalle altistuminen keskeytyy joksikin aikaa. Lisäksi työntekijöiden käyttöön on tarvittaessa annettava tilanteen mukaan kylmältä tai kuumalta suojaavia vaatteita ja muita henkilönsuojaimia.

Jos työpaikan ilman lämpötila teknisistä toimista huolimatta helteen vuoksi ylittää 28 °C, työnantajan on rajoitettava sitä aikaa, jonka työntekijät työskentelevät tällaisessa työilmassa. Yhden työskentelyjakson pituus saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa, jos työntekijä tekee pakkotahtista kevyttä tai keskiraskasta työtä ja lämpötila on 29–33 °C.

Jos lämpötila on tällaisessa työssä yli 33 °C, pisin työskentelyjakso saa olla enintään 45 minuuttia tunnissa. Näissä tilanteissa työntekijän olisi siis voitava tehdä työtä 10–15 minuuttia tuntia kohden viileämmässä työtilassa.

Lisätietoa ja lähde: http://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/fysikaaliset-tekijat/lampoolot

Toukokuun turvavarttivinkkejä, oman työturvallisuutesi parantamiseen:

  1. Mobiililaitteen turvallinen käyttö

 

  • Liikkuessasi autolla tai pyörällä - keskity aina ajamiseen
  • Vaaratilanteisiin joutuu puhelimen käytön takia Suomessa noin 40 prosenttia kuljettajista.
  • Kun tarvitset työvuorossasi mobiililaitetta, anna sille täysi huomio pysäköimällä ensin työvälineesi turvalliseen paikkaan. Näin vältät vaaratilanteet ja pienennät tapaturmariskiä.
  1. Liikkuessasi tauolle tai rappukäytävissä – keskity ympäristöön
  • Siirtyessäsi työpisteeltä taukohuoneeseen, huomioi riskipaikat ja keskity kulkemiseen – älä puhelimeesi. Tarkista viestit perillä.
  • Liikkuessasi portaissa, keskity jalkoihisi. Huomioi erityisesti viimeiset askelmat – vastaa puhelimeen vasta tasamaalla.
  1. Posti-mobiili on usean postilaisen työväline – pidä huolta omastasi.
  • Huolehdi akun riittävyydestä työvuoron ajan, myös pakkasella.
    Älä jätä puhelinta vartioimatta autoon, pyörään tai kärryyn.
  • Hyödynnä valikon toimintoja, kuten ajotaparaporttia tai karttasovellusta.
  • Hätätilanteessa paikallista itsesi puhelimen 112-sovelluksella!

Lähde: Postin toukokuun turvavarttimateriaali

Huhtikuun ajankohtaiset:

Työsuojelun EU-tiedote 1/2018 ilmestynyt

Ajankohtaistiedotteeseen on koottu työsuojeluun liittyvät lainsäädäntö- ja muut hankkeet, jotka ovat sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston vastuulla, joista annettava lainsäädäntö tulee työsuojeluviranomaisten valvottavaksi tai joilla on muutoin kiinteä yhtymäkohta työsuojeluviranomaisten toimintaan. Tiedotetta päivitetään noin kaksi kertaa vuodessa. 19 sivuinen paketti löytyy: https://www.tyosuojelu.fi/documents/14660/2099755/EU_tiedote_1_2018/b04b72e1-2965-eade-5577-ed60ab110b9a

Uusi henkilötietosuojalaki

Tietosuoja-asetus tuli voimaan 24.5.2016 ja sitä sovelletaan 25.5.2018 alkaen. Silloin henkilötietojen käsittelyn on oltava tietosuoja-asetuksen mukaista.

 EU:n tietosuojatyöryhmä WP29 laatii siirtymäaikana ohjeistusta tietosuoja-asetuksen tulkinnasta. Kansalliseen lainsäädäntöön tarvittavia muutoksia arvioidaan oikeusministeriön asettamassa työryhmässä, joka julkaisee mietintönsä toukokuun loppuun mennessä. Tietosuojavaltuutetun toimisto tiedottaa tulevista ohjeista verkkosivuillaan: http://www.tietosuoja.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2017/01/uusiopasauttaarekisterinpitajiaeuntietosuoja-asetukseenvalmistautumisessa.html

Turvavarteissa käsiteltyä

Maaliskuun turvavarteissa oli asiaa, mm. nippunaruista, joista on viime aikoina taas tullut riesa. Nippunaru on siitä ongelmallinen, että se ei katkea helposti, jos se juuttuu kenkien ympärille. Siihen kaatuu isompikin mies. Muistetaan, että jos sellaisen näkee, niin katkaistaan ja laitetaan roskiin.

Rullakot ja niiden lastaus. Rullakon lastaus tulee varmistaa, ennen kuin sitä siirtää. Nopea silmäys kyllä kertoo ammattilaiselle, sylkäiseekö se sisältönsä siirrettäessä. Näistäkin on aiheutunut vakavia tapaturmia.

Ajoneuvot ja ajaminen. Ajoneuvon liikkeellelähtötarkastus on jokaisen jakeluautoa käyttävän tehtävä. Se opetetaan jo autokoulussa ja on meillä myös työohjeessa. Rikkinäisellä autolla ei tule lähteä liikkeelle ja siitä on ilmoitettava esimiehelle, joka päättää jatkotoimista. Muistetaan myös lastaussääntö: kojetaululle EI tule lastata mitään. Kuljetettavien postien on pysyttävä paikoillaan, myös mukissa, eikä ne saa aiheuttaa vaaratilanteita. Jos ajoneuvo on lastattu ohjeiden mukaan, niin näin pitäisi olla. Autojakelussa ei myöskään pidä plärätä posteja ajaessa, vaan ne hoidetaan vasta laatikolla, auton ollessa pysähdyksissä. Toivotaan, että onnettomuuksia ei tule mutta on hyvä muistaa, että onnettomuustilanteessa kaikki tutkitaan. Mikäli on toimittu, vastoin työnantajan ohjeita/määräyksiä, se voi johtaa jatkotoimenpiteisiin työnantajan puolelta. Kaikki säännöt ja ohjeet turvallisuudesta, on tarkoitettu työntekijän parhaaksi, eikä hankaloittamaan elämää.

Turvavarttimateriaalit löytyvät toimipaikoista ja esimiehet ovat käyneet nämä läpi henkilöstön kanssa vartti/turvallisuuspalaverissa.

 

Maaliskuu ajankohtaiset:

Kertauksena osasairauspäiväraha

Kelan tuki työkyvyttömän henkilön työelämässä pysymiseksi ja kokoaikaiseen työhönsä palaamiseksi:

Osa-aikaiseen työhön paluu

  • vapaaehtoinen järjestely ja tarvitaan sekä työnantajan että työntekijän suostumus
  • ei saa vaarantaa terveyttä eikä toipumista
  • työajan vähennyttävä 40-60 %
  • sovitaan työterveyslääkärin arvion perusteella
    • kesto yhtäjaksoisesti vähintään 12 arkipäivää, arkipäiviin lasketaan myös lauantait. määrä puolet sairauspäivärahan määrästä

Maksetaan enintään 120 arkipäivältä, saman sairauden perusteella uudelleen vasta kun ollut vuoden ajan työkykyinen

  • kuitenkin yli 30 päivän yhtäjaksoisen työskentelyn jälkeen osasairauspäivärahaan voi saada 50 lisäpäivää. HUOM! Sairauspäivärahan enimmäisaika ei vaikuta osasairauspäivärahaan

Omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää, jolloin on oltava kokonaan pois työstä

  • omavastuuaikaa ei kuitenkaan ole, jos osasairauspäivärahan maksu alkaa välittömästi
    • sairauspäivärahan jälkeen
    • kuntoutusrahan jälkeen

lisäpäivien osalta omavastuuaika on 1 arkipäivä

Osasairauspäivärahan edellytykset

  • Oltava 16-67-vuotias ja työkyvyttömyyden alkaessa kokoaikatyössä

Työajan lyhentäminen sovittava työnantajan kanssa

  • palkan maksusta sovitaan työnantajan kanssa
    • jos täysi palkka, Kela maksaa päivärahan korvauksena työnantajalle
  • työtehtävät voivat olla työkyvyn mukaisesti räätälöityjä
  • työajan vähentäminen voi olla päivittäistä tai viikoittaista
    • hoitavan lääkärin suosituksen mukaan

Lähde: http://www.kela.fi/osasairauspaivaraha?inheritRedirect=true

 

Poikkeukselliset sääolosuhteet

Postin ohjeet poikkeuksellisista sääolosuhteista on päivitetty. Ohjeet ovat toimipaikossa mutta tässä lyhykäisyydessään tiivistettynä. Varautumissuunnitelma:

Jakelutoimipaikoissa tulee olla reittikohtaisesti, huomioiden jakajien osaaminen esim. ajokortti, varautumissuunnitelmat polkupyörä/moporeittien jakelujärjestelyistä poikkeuksellisissa sääolosuhteissa. Varautumissuunnitelma sisältää reittikohtaisen arvioinnin kunkin jakelureitin riskeistä sekä vaihtoehtoisen toimintatavan poikkeuksellisissa sääoloissa

Lisätietoa esimieheltäsi tai työsuojeluvaltuutetulta

 

Vuokratyön työturvallisuutta valvotaan EU:ssa – Suomi mukana

- Vuokratyövoiman työturvallisuus on valittu EU-jäsenmaissa valvontakohteeksi, koska vuokratyövoiman käyttö on lisääntynyt huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo työsuojelukampanjan Suomen hankekoordinaattori Miia Kulmala.

Suomessa valvonta toteutetaan tekemällä noin 200 tarkastusta hankkeen keston aikana vuonna 2018. - Valvontaa tehdään sekä henkilöstövuokrausyrityksiin että käyttäjäyrityksiin. Ennen tarkastusta työpaikoilla toteutetaan Webropolilla valvontakysely, jossa selvitetään vuokratyövoiman käyttöön liittyviä asioita, toteaa Kulmala.

Henkilöstövuokrausyrityksissä valvonnan tavoitteena on varmistaa työturvallisuuden hallintajärjestelmien olemassaolo ja toimivuus. Erityistä huomiota kiinnitetään ennalta ehkäisevän työterveyshuollon toimivuuteen vuokratyöntekijöiden osalta. Käyttäjäyrityksissä valvotaan, miten työturvallisuusvastuu sekä tarvittava tietojen vaihto vuokratyönantajan ja käyttäjäyritysten välillä toteutuvat vuokratyöntekijöiden osalta.

Lähde: http://www.avi.fi/web/avi/ajankohtaista

Helmikuun ajankohtaiset:

 Työeläkekoulut

Työeläkevakuuttajat TELA ry järjestää pitkin vuotta alueellisia maksuttomia työeläkekouluja, joissa paneudutaan työeläkejärjestelmään sekä ajankohtaisiin eläkeasioihin. Työeläkekoulut on tarkoitettu myös yleisesti kaikille palkansaajille, joten näitä on hyvä markkinoida työpaikoilla!

Ilmoittautuminen: Linkki

Kevät 2018                                                                                              Syksy 2018

Helsinkiin 28.2.                                                                                      Tampere 5.9.

Hämeenlinna 7.3.                                                                                 Turku 12.9.

Kuopio 14.3.                                                                                           Seinäjoki 19.9.

Joensuu 21.3.                                                                                        Jyväskylä 26.9.

Mikkeli 4.4.                                                                                             Lappeenranta 3.10.

Kouvola 11.4.                                                                                         Lahti 10.10.

Vaasa 18.4.                                                                                             Oulu 17.10.

Pori 25.4.                                                                                                 Rovaniemi 24.10.              

Maarianhamina 2.5. (ruotsinkielinen)

Tapaturman tutkinnat ja erityisesti kaatumisten tutkinnat

Postissa kaikki tapaturmat ilmoitetaan ja tutkitaan. Tapaturmatutkinta on tärkeä, sillä estetään samantyyppisten tapaturmien sattuminen uudestaan. Erityisesti tapetilla on kaatumiset ja liukastumiset, koska ne ovat, varsinkin jakelussa, yleisemmät tapaturman aiheuttajat.

Esimiehen vastuulla on huolehtia, että tapaturman tai läheltä piti -tilanne tutkitaan tarkemmin ja juurisyyt selvitetään mahdollisimman pian, viimeistään 2 viikon sisällä. Esimies kutsuu tutkintaryhmän koolle aina vakavien tapahtumien satuttua ja tapauskohtaisesti lievemmissä tapaturmissa. Asianomaista henkilöä haastatellaan tapahtuman kulusta, jotta saadaan selvä kuva tapaturmaan johtaneista syistä. Tarkoitus ei ole syyllistää ketään, vaan poimia ja poistaa taustatekijöitä.

Työsuojeluvaltuutetun apua voidaan hyödyntää lakien ja säännösten asiantuntijana. Muut henkilöt työryhmään valitaan tapauksen mukaan. Juurisyyt ja määritellyt toimenpiteet kirjataan Tatuun.

Turvallisuuskävelyt toimipaikoissa

Turvallisuuskävelyt ovat osa ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä, jossa esimies, työsuojeluasiamies ja/tai -valtuutettu, sekä työntekijä(t) kiertävät työympäristön. Kierroksen aikana havainnoidaan ja dokumentoidaan työpaikan turvallisuuspuutteita. Havaitut turvallisuuspuutteet korjataan joko välittömästi tai niiden poistamiseksi tehdään suunnitelma. Turvallisuuskävely tallennetaan Tatuun. Turvallisuuskävelyn tulokset tulee myös käydä läpi työpaikalla työntekijöiden kanssa.

Vuoden 2018 toimipaikkakohtaiset turvallisuuskävelyjen aikataulut, on lyöty lukkoon ja on sovittu, että työsuojeluvaltuutettu/aluepäällikkö/jakelupäällikkö/kuljetuspäällikkö, osallistuu kerran kuukaudessa, pistokoeluontaisesti johonkin alueensa toimipaikassa tehtävään työturvallisuuskävelyyn. Tavoitteena on, että ainakin kerran vuodessa työsuojeluvaltuutettu ja jakelupäällikkö, kävisivät yhteistoiminnassa jokaisessa alueen toimipaikassa.

Postin liikuntaohjelma

Postin liikuntaohjelman palvelut on tarkoitettu kaikille postilaisille Suomessa. Tarkoituksena on tukea ihmisiä liikkumaan säännöllisesti oman kiinnostuksen ja kunnon mukaan ja löytämään liikunnasta lisäenergianlähde jokapäiväiseen jaksamiseen. Liikuntaohjelman kautta Posti tukee työntekijöiden liikuntaharrastuksia taloudellisesti. Vuosina 2017-2018 tuen suuruus on max. 200 €/henkilö. Lisäksi työntekijöille maksetaan kokonaan tai osittain seuraavia liikuntapalveluja:

•Postin omien kuntosalien liikuntatoiminta

•Postin mestaruuskisat, erillisen hakemuksen perusteella

•Yritysjoukkueen vakiovuorot, erillisen hakemuksen perusteella

•Yritysten välisiin ”puulaakisarjoihin” osallistuminen, erillisen hakemuksen perusteella

Jos alueilla halutaan järjestää yhteisiä virkistystapahtumia, niissä kannattaa hyödyntää esimerkiksi maksuttomia liikunta- ja retkeilypaikkoja tai valita sellaisia liikuntapaikkoja, joissa työntekijät voivat hyödyntää Eazybreak Palvelua.

Pointin  linkit toimivat vain Postin verkossa.

Lähde: https://intranet.posti.com/suomi/tyosuhde/tyohyvinvointi/liikuntaohjelma/Sivut/default.aspx

Sähköinen sairauslomatodistus uudistui 2018-01-01

Oma Työterveydessä otetaan vuoden alussa käyttöön uusi ja parannettu versio sähköpostitse lähetettävästä sairauslomatodistuksesta. Todistus vastaa kirjeitse lähetettyä todistusta. Todistuksesta puuttuu sairausloman myöntäjän allekirjoitus, koska todistus tallennetaan suoraan työterveyshuollonjärjestelmästä pdf-muotoisena ja lähetetään sähköpostin liitteenä työntekijälle.

Lähde: https://intranet.posti.com/suomi/ajankohtaista/uutiset/pinnallanyt/Sivut/Sahkoinen-sairauslomatodistus-010118.aspx

Tammikuun ajankohtaiset:

Postin Työhyvinvointisäätiö on julkaissut toimintasuunnitelmansa vuodelle 2018.

Vuonna 2018 järjestetään kaksi valtakunnallista liikuntaviikonloppua: Antin Askel 19. toukokuuta Peurungalla ja Sisäliikuntafestivaali Vierumäellä 6. lokakuuta. Todennäköisimmin kesäkuussa järjestetään kulttuuripainotteiset Kesäpäivät. Paikaksi on alustavasti kaavailtu Hämeenlinnaa. Toimintaan kuuluvat edelleen myös hankkeet, kuntoremontit ja perhelomat. 920 000 euroa työhyvinvointiin - tule mukaan tapahtumiin!

Suunnitelma ladattavissa säätiön sivuilta: http://tyohyvinvointisaatio.fi/data/documents/toimintasuunnitelma_2018.pdf

Muutoksia Kelan etuuksiin vuonna 2018

Vuonna 2018 muutoksia tulee muun muassa työttömyysturvaan ja opintotukeen. Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien määriin ei tule tänä vuonna indeksikorotusta, mutta joihinkin etuuksiin tehdään tasokorotus. Muutoksia tulee mm. alla olevaan listaan, joka kokonaisuudessaan on ladattavissa Kelan sivulta bdf tiedostona Etuudet numeroina 2018.           

  • 18–19-vuotiaiden mahdollisuus saada opintorahaa paranee
  • Työn vastaanottamista ja yrittäjyyttä tuetaan
  • Yleisen asumistuen enimmäisasumismenot säilyvät ennallaan
  • Toimeentulotuen perusosa suurenee
  • Kalliita lääkkeitä käyttävien lääkeostoihin helpotusta
  • Sairauden ja kuntoutuksen ajalta maksettaviin päivärahoihin tasokorotus
  • Molemmat vanhemmat voivat saada erityishoitorahaa kotona tapahtuvan saattohoidon ajalta
  • Eläkettä saavan perushoitotuki suurenee
  • Perhe-etuuksiin korotuksia
  • Takuueläkkeeseen korotus, muut eläkkeet ennallaan
  • Eläketuki suurenee
  • Eläkkeensaajan asumistuessa muutoksia
  • Töissä eläkkeensaajana
  • Muutoksia työntekijöiden sosiaaliturvaan

Lähde: Kela

Pysytään pystyssä kampanja

Posti on käynnistänyt kampanjan työntekijöiden liukastumisten ja kaatumisten ehkäisemiseksi. Työntekijöille koituvien inhimillisten kärsimysten lisäksi kaatumiset maksavat talolle noin 2000€/tapaturma. Kampanjaan liittyen on perustettu Facebook-ryhmä, joka löytyy ”Me postilaiset” https://www.facebook.com/groups/129448594409292/  Siellä voit antaa vinkkejä ja kehitysideoita turvallisuuteen ja talvikeleihin liittyvistä asioista. Lisäksi asian tiimoilta on perustettu kilpailu, jossa lähettämällä kuvan talvikengistäsi, osallistut matkalahjakortin arvontaan. 600 postinjakajaa liukastelee itsensä sairaslomalle kesken parhaiden hiihtokelien. Paras tapa välttää liukastumisia on asianmukaiset talvikengät. Lähetä 31.1.2018 mennessä kuva talvikengistäsi ja osallistut matkalahjakortin arvontaan. Facebookin Me postilaiset -ryhmän lisäksi voit lähettää kuvan myös osoitteeseen tyo.turvallisuus@posti.com.

Influenssan epidemiakynnys ylitetty – "Vielä ehtii ottaa rokotteen"

Jos epidemia etenee odotetusti, influenssan huippuviikot voisivat osua tammi–helmikuun vaihteeseen. Epidemiakauden huippuviikot ovat vasta tulossa. Viime vuonna huippu olikin poikkeuksellisen aikaisin, jo vuoden vaihteessa. Tänä vuonna ei epidemia ole vielä edennyt samaan vaiheeseen. Pitkän ajan seurannassa huippuviikot osuvat usein tammi–helmikuun vaihteeseen, yllättävän usein helmikuun puoleenväliin hiihtolomaviikolle, toteaa erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Tällä hetkellä kirjattujen tapausten perusteella voi esittää arvauksen, että tälläkin kaudella huippuviikot voisivat osua tammi–helmikuun vaihteeseen, helmikuun puolelle.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10003234

Posti tarjoaa työntekijöilleen kausi-influenssarokotteen, jota voi tiedustella omalta työterveysasemalta.

Työttömyysvakuutusmaksut vuodelle 2018

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksessa sovitun mukaisesti palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu vuonna 2018 on 1,90 prosenttia palkasta. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,65 prosenttia palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 2 083 500 euroa. Sen ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu on 2,60 prosenttia palkasta.

Yrityksen osaomistajan maksama palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on ensi vuonna 0,92 prosenttia (0,70 % vuonna 2017) palkasta ja osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,65 prosenttia (0,80 % vuonna 2017) palkasta.

Lähde: http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottomyysvakuutusmaksut-vuodelle-2018

Elinaikakerroin vahvistettu vuodelle 2018

Elinaikakerroin vuodella 2018 on 0,96102. Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1956 syntyneiden vuonna 2018 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 3,898 prosenttia. Elinaikakerroin pienentää myös vuonna 2018 myönnettäviä työeläkelakien mukaisia työkyvyttömyyseläkkeitä lukuun ottamatta niihin sisältyvää tulevan ajan eläkkeen osuutta, johon elinaikakerrointa ei sovelleta.  Käytännössä tuo tarkoittaa, että jokaista sataa euroa kohden elinaikakertoimen vähennys on noin 4 euroa eli jos saisi tuhat euroa eläkettä kuukaudessa elinaikakerron laskee sen 961 euroon.

Lähde: http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/elinaikakerroin-vahvistettu-vuodelle-2018

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote: Toimenpiteitä kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmasta. Edistämisohjelmalla halutaan parantaa kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä sekä tukea ilmastonmuutoksen hillintää ja kansanterveyden parantamista. Lausuntoja pyydetään 31. tammikuuta 2018 mennessä.

Edistämisohjelman keskeisiä keinoja kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi ovat esimerkiksi infrastruktuurin ja maankäytön suunnittelun kehittäminen, rahoituksen kohdentaminen kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen sekä asenteisiin ja liikkumistottumuksiin vaikuttaminen. Lisäksi nähdään tärkeänä taloudellisen ohjauksen ja lainsäädännön kehittäminen, yhteistyö eri toimijoiden välillä, kävelyn ja pyöräilyn vastuutahojen määrittäminen ja pyörämatkailun edistäminen. Lisätietoja yksikön johtaja Ari-Pekka Manninen, p. 050 594 2679 liikenneneuvos Saara Jääskeläinen p. 040 015 3745

Lähde: https://www.lvm.fi/-/toimenpiteita-kavelyn-ja-pyorailyn-edistamiseksi-960075___

___________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely 11 – 19 postinumeroalue | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi