AJANKOHTAISTA TYÖSUOJELUASIAA HEINÄKUU

19.8.2019 klo 08:00

HEINÄKUU

Oppimisvaikeudesta kärsivä leimautuu työpaikalla helposti laiskaksi ja tyhmäksi

Miksi omat tai työkaverin työt eivät suju, vaan yksinkertaisissakin asioissa tulee jatkuvasti virheitä? Syynä voi olla oppimisvaikeus, joka kuormittaa siitä kärsivää työntekijää ja syö työn tuottavuutta. Avoin keskustelu ehkäisisi väärinkäsityksiä. Hyvä uutinen on, että asialle voi tehdä paljon ja oppimisvaikeudesta kärsivästä voi tulla hyvä oppija. Se edellyttää kuitenkin ongelman tiedostamista.

Täältä koko juttu: https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/oppimisvaikeudesta-karsiva-leimautuu-tyopaikalla-helposti-laiskaksi-ja-tyhmaksi-avoin-keskustelu-ehkaisee-vaarinkasityksia

 

Työssä kuormittumiseen ei osata puuttua työpaikoilla lain edellyttämällä tavalla

(AVI Työsuojelun vastuualue)

Työpaikoilla ei aina osata toimia työturvallisuuslain mukaan, kun työntekijä kuormittuu työssään. Tämä näkyy työsuojeluviranomaisen valvontahavainnoissa, joista kerrotaan tuoreessa raportissa Häirinnän ja työssä kuormittumisen asiakasaloitteinen valvonta työsuojeluviranomaisessa vuonna 2018. Raportissa on myös tapauskuvauksia valvonnasta.

Työntekijä voi käyttää kuormittumisesta ilmoittamiseen apuna työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta Tyosuojelu.fi saatavaa lomaketta Ilmoitus työnantajalle työssä kuormittumisesta. Se ohjaa käsittelemään työntekijän työssä kuormittumista työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla.

Raportti löytyy tuolta: https://www.tyosuojelu.fi/documents/14660/2642702/Raportti_Hairinta_2018_print

 (Tämä on hyvä tiedostaa meidänkin työpaikoilla Postissa. Laki sanoo näin:

Työturvallisuuslaki 25 §. Jos työntekijän todetaan työssään kuormittuvan hänen terveyttään vaarantavalla tavalla, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin kuormitustekijöiden selvittämiseksi sekä vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi.)

 

Työsuojeluviranomainen valvoi yhdenvertaisuutta

(AVI Työsuojelun vastuualue)

Työsuojeluviranomainen valvoi yhdenvertaisuutta ja syrjinnän kieltoa vuonna 2018 yhteensä noin 1 250 tarkastuksella. Noin 300 tarkastuksessa havaittiin työnantajan laiminlyöneen yhdenvertaisuuslain noudattamista.

Työsuojeluviranomainen sai vuoden aikana noin 500 työsyrjintään liittyvää yhteydenottoa. Usein yhteydenottaja kysyi neuvoja asian käsittelyyn työpaikalla tai halusi keskustella siitä, onko hänen tapauksessaan kyse syrjinnästä vai ei.

Syrjintään liittyviä valvontapyyntöjä tehtiin työsuojeluviranomaiselle noin 200. Yleisin valvontapyynnön syy oli kokemus terveydentilaan perustuvasta syrjinnästä. Sen sijaan uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen tehtiin vain yksittäisiä valvontapyyntöjä, vaikka niihin perustuvasta syrjinnästä keskustellaan paljon julkisuudessa.

"Kannustan työsyrjintää kokeneita ottamaan yhteyttä työsuojeluviranomaiseen. Meille voi soittaa anonyymisti, ja emme ryhdy valvontatoimenpiteisiin ilman syrjintää kokeneen kirjallista suostumusta", kertoo ylitarkastaja Jenny Rintala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9-15 numerossa 0295 016 620.

Koko juttu tuolta: http://www.avi.fi/web/avi/-/tyosuojeluviranomainen-valvoi-yhdenvertaisuutta-yli-tuhannella-tarkastuksella

Työsuojeluvaalit

Työsuojeluvaalit käytiin ja uudella alueella Kaakko-Uusimaa (Itä-Uusimaa) toimii allekirjoittanut, eli Pertti Lehti. Ensimmäinen vara: Tero Kelkka ja toinen vara: Jari Hokkanen

_____________________________________________________

 

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely Itä-Uusimaa | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi