PAU Lehdistötiedote!

30.8.2019 klo 08:30

PAUn jäsen

Alla tämän päivän lehdistötiedotteemme:

 

 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

 

Tiedote. Julkaistu: 29.08.2019, 13:17

 

 

 

Posti ilmoitti tänään siirtävänsä pakettilajittelunsa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019 lukien. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää valtioyhtiön työehtoshoppailua törkeänä ja vastaa Postin toimiin työtaisteluilla. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.-4.9. väliseksi ajaksi. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1.9. klo 22 jälkeen. Töihin palataan 5.9. klo 00.00 alkaen. Myöhemmistä työtaistelutoimista ilmoitetaan erikseen.

 

Työehtoshoppailun seurauksena pakettiliiketoiminnassa noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehdot heikkenevät. Palkka alenee keskimäärin 30 %, enimmillään jopa 50 %. Tämä siitäkin huolimatta, että Teollisuusliiton mukaan heidän työehtosopimusta ei voi edes soveltaa postin käsittelytehtäviin.

 

Ovatko seuraavaksi vuorossa kaikki postin työntekijät? Työehtoshoppailu-uhan alla olisi tällöin yli 10 000 postityöntekijää. Palkanalenemisen lisäksi työntekijät häviäisivät myös muissa työsuhteen ehdoissa.

 

- Jokainen voi miettiä omalle kohdalle tilannetta, kun palkasta leikataan kolmasosa. Elämä menee täysin uusiksi. Tämä romuttaa postin pakettipalvelut, kun työntekijöiden saatavuus huonoilla työehdoilla vaikeutuu, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa.

 

Valtionyhtiö Posti on heikentänyt työehtoja järjestelmällisesti

 

Posti on jo aiemmin järjestelmällisesti siirtänyt työtehtäviä ulkopuolisille yrityksille sekä perustanut itse uusia yhtiöitä, joiden palvelukseen vanhat työntekijät on siirretty. Sanomalehdenjakajat halpuutettiin toisen työehtosopimuksen piiriin vuosien 2017–2018 aikana, jolloin Posti perusti Posti Palvelut Oy:n, liittyi Medialiiton jäseneksi ja siirsi työntekijät liikkeenluovutuksella uuteen yhtiöön.

 

Sanomalehdenjakajiin ryhdyttiin noudattamaan PAUn Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen sijaan Teollisuusliiton jakajia koskevaa sopimusta, joka on tasoltaan selkeästi PAUn sopimusta heikompi. Sanomalehdenjakajien palkat laskivat keskimäärin 40 prosenttia ja sama on nyt edessä pakettiliiketoiminnassa.

 

Maaliskuussa 2019 Posti kikkaili työehdoilla ja solmi uuden puitesopimuksen postinjakeluun ja käsittelyyn työntekijöitä vuokraavan SOL Logistiikkapalvelut Oy:n kanssa, jolloin noudatettavaksi työehtosopimukseksi tuli tässäkin tapauksessa Teollisuusliiton jakajia koskeva työehtosopimus.

 

Miten työehtoshoppailu tapahtuu?

 

Mikäli työskentelyalalla on toinen työehtosopimus, sopimuksen muuttaminen ja työntekijöiden palkkojen alentaminen onnistuu työnantajalta työnantajaliittoa vaihtamalla. Nyt tapahtuneen työehtoshoppailun seurauksena työntekijöiden palkka tulee käytännössä laskemaan usealla sadalla eurolla; postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2200 euroa, josta 30% palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa.

 

PAU vastaa tilanteeseen työtaisteluilla

 

Posti kertoo omassa tiedotteessaan maksavansa henkilöstölle siirtymäajan tukea vuoden 2020 maaliskuun loppuun asti työn laadun pysyessä tavoitteen mukaisena. Määrittelemättömällä laatutavoitteellaan työnantaja pyrkii vaientamaan työntekijät ja estämään työntekijöitä taistelemasta nykyisten työehtojen ja palkan puolesta.

 

PAU on huhtikuun alusta lähtien kampanjoinut työehtoshoppailua vastaan vetoamalla päättäjiin sekä kiinnittämällä huomiota työehtoshoppailuun sekä sosiaalisen median että lehtimainonnan keinoin. Kampanja on kohdistettu erityisesti valtion omistajaohjaukseen.

 

- Olemme pahoillamme Postin asiakkaille työtaisteluista aiheutuvasta haitasta. Posti ei jätä työntekijöille muuta mahdollisuutta kuin taistella palkan ja muiden työehtojensa puolesta.

 

Asiakkaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset rajataan lakon ulkopuolelle.

 

Päivitämme tilanteesta jatkuvasti lisää tietoa liiton kotisivuille www.pau.fi. Kotisivuilta löydät aina oikean ja ajantasaisen tiedon tilanteesta. Lisätietoja voit kysyä myös omalta luottamusmieheltä ja pääluottamusmieheltäsi.

 

Työehtoshoppailusta ja siihen liittyvästä kampanjasta löydät tietoa osoitteista: www.tyoehtoshoppailu.fi. Twitteristä @tes_shoppailu, Facebookista ja Instagramista (työehtoshoppailu).