Ajankohtaista Työsuojeluasiaa

22.1.2020 klo 08:00

Tässä on ollut työsuojelun- ja työhyvinvoinnin ajankohtaiset hiukan tauolla, osasyynä viime syksyn tapahtumat työehtorintamalla. Myös oma lomailuni saattoi vaikuttaa asiaan. No, vuosi on vaihtunut ja nyt on hyvä jatkaa, kun on rauha maassa.

TAMMIKUU

Työsuojeluasiamiesvaalit

Alueella käynnistyy kohtapuoleen työsuojeluasiamiesvaalit. Tällä hetkellä on menossa sopimusvaihe, jossa aluepäällikkö, palvelupäälliköt ja minä selvitetään/sovitaan tarvittavasta työsuojeluasiamiesmäärästä. Vaaleista tulee ilmoitus ja ohjeet, kun ehdokasasetteluaika käynnistyy. Lisätietoa minulta.

Työterveyslaitos on julkaissut pikaoppaan

Meillä Postissa on käytössä työterveyshuollon kanssa käytävät työhyvinvointineuvottelut (vanhalta nimeltään verkostoneuvottelu), joka pohjaa lakisääteiseen velvoitteeseen työnantajan seuraamiseen työntekijän työkyvystä ja työssä selviämisestä. Nyt Työterveyslaitos on julkaissut pikaoppaan,  jonka avulla sekä työntekijä, esimies että työterveyshuolto oppivat, miten saavutetaan paras mahdollinen ratkaisu työntekijän työssä jatkamiselle alentuneesta työkyvystä huolimatta. Oppaasta saa nopean käsityksen työterveysneuvotteluista kaikkien eri osapuolten näkökulmasta sekä laajemmat materiaalit työntekijän, esimiehen sekä työterveyshuollon näkökulmasta

Löytyy (työterveyslaitoksen sivuilta) tuolta: pikaopas  .

Tapaturman tutkinnat ja seuranta

Viime syksystä alkaen Postissa on ollut käytäntönä, että sattuneet tapaturmat käsitellään viikoittain turvallisuuskatsauksissa, johon osallistuu tuotantojohtaja, työsuojelupäälliköt, sattuneiden tapaturma-alueiden aluepäälliköt, palvelupäälliköt ja työsuojeluvaltuutetut. Tällä käytännöllä pyritään löytämään tapaturmia ennaltaehkäiseviä toimintamalleja ja kehittämään työympäristöjä turvallisemmaksi. Lisätietoja minulta.

Uudet seuranta- ja raportointijärjestelmät

Vuoden alusta on ollut Postissa käytössä Incy ja Audits järjestelmät, jotka korvaavat aikaisemman Tatun. Kenelle Tatu oli tuttu, tietää sen ongelmat. Nykyisillä seurantajärjestelmillä siirryttiin suoraan 2020 luvulle. Itse näitä jo käyttäneenä, olen samaa mieltä. Audisilla tehdään toimipaikkojen turvallisuuskävelyt, riskiarvioinnit ja sellaiset. Inzy:llä tapaturmailmoitukset, turvallisuushavainnot, ja sellaiset. Mikä parasta, voi näitä käyttää suoraan puhelimella, joten eiköhän ne tule Pomoonkin jossakin vaiheessa. Tästä lisää tulee tietoa myöhemmin.

Työterveyshuollon alueelliset toimintasuunnitelmat

Perustuu yrityksen työterveyshuollon puitesuunnitelmaan ja on lakisääteinen. Tehdään Postissa vuosittain kunkin alueen työterveyshuollon kanssa. Nykyisellä työsuojelun vastuualueellani niitä taitaa olla 16, joten toimintaa tälläkin saralla on riittänyt. Suurin osa on jo tehty mutta muutama joudutaan tekemään vielä tämän vuoden alkupuoliskolla. Alueellinen toimintasuunnitelma löytyy toimipaikkasi ilmoitustaululta (ainakin pitäisi), jos ei niin asiaa voi tiedustella lähimmältä esimieheltäsi, eli palvelupäälliköltä.

Työvaatesovitussarjat

Postin uudet työvaatesovitussarjat on kierroksella alueella (4 rullakollista tavaraa) ja aikataulu miten ovat nähtävillä/sovitettavissa tämän vuoden puolella:

15100

LAHTI

 

7.tammi

-

16.tammi

16300

ORIMATTILA

20.tammi

-

30.tammi

15560

NASTOLA

 

3.helmi

-

13.helmi

15240

LAHTI

 

17.helmi

-

27.helmi

18100

HEINOLA

 

2.maalis

-

12.maalis

45200

KOUVOLA

16.maalis

-

26.maalis

48230

KOTKA

 

30.maalis

-

8.huhti

53500

LAPPEENRANTA

14.huhti

-

23.huhti

55100

IMATRA

 

20.huhti

-

30.huhti

 

Mikäli sinulla on tarve sovittaa vaatteita, etkä työskentele kyseisissä toimipaikassa, jossa nähtävillä,  niin ole yhteydessä esimieheesi ja sovi miten sovitus hoidetaan silloin kun ovat kulloisenkin palvelupäällikön alueella. Ohjeet yleensäkin aikatauluineen on toimitettu palvelupäälliköille. Lisätietoa voi myös kysyä minulta.

_____________________________________________________

Pertti Lehti
Työsuojeluvaltuutettu | jakelu/käsittely Itä-Uusimaa | Posti Oy
PL 4711, 13111 Hämeenlinna
GSM +358407544743
pertti.lehti@posti.com | www.posti.fi